Biografie Bep Voskuijl hoofditem in De Wereld Draait Door


Biografie Bep Voskuijl hoofditem in De Wereld Draait Door

Bruyn en Wijk - Bep VoskuijlVanavond zijn Jeroen De Bruyn en Joop van Wijk te gast bij De Wereld Draait Door naar aanleiding van de verschijning van de biografie over Bep Voskuijl, die deze week bij Uitgeverij Prometheus.Bert Bakker is verschenen. Houd de website van De Wereld Draait Door in
de gaten voor meer informatie over de uitzending: vanavond om 19.00 uur op NPO1.

Afgelopen zaterdag was Joop van Wijk, de jongste zoon van Bep Voskuijl, al te gast bij Met het Oog op Morgen op Radio 1.

Beluister hier de uitzending terug.

De website van RTL Nieuws publiceerde het laatste nieuws met betrekking tot de mogelijke verrader van het Achterhuis, dat via de biografie van Bep Voskuijl naar buiten is gekomen.

Op 3 mei schuiven de auteurs aan bij Wim Brands in het boekenprogramma VPRO Boeken. Er zullen nog besprekingen verschijnen in Het Parool en Algemeen Dagblad.

Over het boek:

De families die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het wereldberoemde Achterhuis ondergedoken zaten, werden van buitenaf ondersteund door een aantal helpers. Een van die helpers was Bep Voskuijl, een jonge kantoorbediende.

Hoewel Anne in haar dagboek aangeeft zeer op Bep (Elli Vossen) gesteld te zijn, is haar rol in de geschiedenis onderbelicht gebleven - tot nu.

De jonge Belg Jeroen De Bruyn raakte gefascineerd door deze veelal stille, zwijgende helper en is in haar levensgeschiedenis gedoken. Met Joop van Wijk, de zoon van Bep Voskuijl, is dit belangwekkende boek tot stand gekomen. Het toont aan de hand van nieuwe getuigen en bronnenonderzoek onder
meer hoe Bep met haar vader Johan Voskuijl, de maker van de boekenkast, en met de andere helpers dag na dag instond voor de veiligheid van de onderduikers en hoe de krankzinnige oorlog haar leven nog decennialang beinvloedde.

Jeroen De Bruyn (1993) schreef voor Knack en de Gazet van Antwerpen en werkt bij die laatste krant als eindredacteur.

Joop van Wijk (1949) is de jongste zoon van Bep Voskuijl. Hij was als marketing-communicatiemanager vele jaren verbonden aan NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad.