Veilig op pad met uw caravan of camper


Het begin van de lente is vaak aanleiding om de caravan of camper uit de winterstalling te halen en gereed te maken voor het nieuwe seizoen. De brandweer geeft enkele tips om hierin ook de veiligheid te betrekken.

Een veilige gasinstallatie

Laat de gasflessen en bijbehorende apparatuur zorgvuldig installeren door een erkende installateur. En ga op de juiste manier met gasflessen en gastoestellen om. Het gebruik van lpg in gasflessen is levensgevaarlijk en verboden! Laat de gas- en elektrische installatie jaarlijks keuren door uw
dealer. Bij uw caravandealer en bij een erkende dealer van gasflessen en gasapparaten kunt u specifieke informatie inwinnen.

Gebruikt u de juiste drukregelaar?

* Kies altijd de juiste drukregelaar tussen gasfles en gasapparaat. De vereiste gasdruk vindt u op het typeplaatje van het gasapparaat.
* Wilt u op een gasfles apparaten met verschillende drukvermogens aansluiten? Zorg dan voor verschillende drukregelaars.
* Monteer de regelaar die de hoogste druk doorlaat, het dichtst bij de gasfles.
* Vervang drukregelaars om de vijf jaar of eerder als zij beschadigd of roestig zijn.

Elektrische installatie en apparatuur

Huishoudelijke apparaten en andere elektronica nemen we graag mee op reis of naar de camping. Let er goed op dat u speciale campingapparatuur gebruikt met een laag stroomverbruik. Op de paal waar u de elektriciteit aansluit, kunt u zien wat het maximaal toegestane verbruik is. En gaat u zelf
sleutelen aan de elektrische installatie van uw camper of caravan? Doe dat dan wel volgens de voorschriften!