Op ’t duin – duingezichten en duingedichten

Persbericht Den Haag, 19 maart 2015

Op ’t duin – duingezichten en duingedichten

De verbeelding van het duinlandschap in meer dan 80 kunstwerken Van Rottumeroog tot Zeeuws-Vlaanderen, de Nederlandse duinen vormen een bijna onafgebroken gordel langs de kust van ons land. Al eeuwenlang vormt dit unieke duinlandschap een inspiratiebron voor schilders en dichters. In de tentoonstelling Op ’t duin – duingezichten en duingedichten toont het Haags Historisch Museum in samenwerking met het Letterkundig Museum van 7 april t/m 15 september 2015 deze fascinatie voor het duinlandschap in meer dan 80 kunstwerken en vele gedichten.

Als genre in de kunst werd het duinlandschap omstreeks 1600 ‘ontdekt’ en vanaf dat moment bleef het onderwerp populair. Werken zijn te zien van 17de-eeuwse meesters als Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen, maar ook 19de- eeuwse schilders als Andreas Schelfhout en J.H. Weissenbruch en 20ste- eeuwse kunstenaars als Jan Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig en Edgar Fernhout zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd. Daarnaast is een ruime selectie werken op papier te zien, waaronder enkele bijzondere prenten en tekeningen uit het Rijksmuseum en de Fondation Custodia in Parijs. Door de kunstwerken te combineren met gedichten van o.a. Gerrit Achterberg, Joost Zwagerman, Willem Jan Otten, Anneke Brassinga, Hans Tentije en K.Michel ontstaan verrassende combinaties. Gastconservator is Boudewijn Bakker.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij THOTH een rijk geïllustreerd boek met een bloemlezing van de mooiste gedichten over het duinlandschap, samengesteld door Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker (Op ’t duin – 100 duingedichten en 100 duingezichten, € 19,90).

Muzee Scheveningen haakt aan met een tentoonstelling over 350 jaar Scheveningseweg, de belangrijkste verbindingsweg met Den Haag die op initiatief van Constantijn Huygens dwars door het duingebied werd aangelegd. Kunstzaal van Heijningen biedt een podium aan hedendaagse kunstenaars die de duinen verbeelden. Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd als poëziefietstochten, rondleidingen en poëzieworkshops.