Aankondiging publicatie van de Algemene Rekenkamer op 7 april 2015

De Algemene Rekenkamer publiceert op dinsdag 7 april a.s. het onderzoeksrapport De Staat als aandeelhouder.

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen de Staat en die bedrijven waar de Nederlandse overheid aandeelhouder van is. Er bestaan 37 van deze staatsdeelnemingen. Het onderzoek concentreert zich op 26 van deze ondernemingen. Soms heeft de overheid een beperkt deel van het aandelenpakket, in elf gevallen zijn alle aandelen in handen van de Staat.

Het onderzoek De Staat als aandeelhouder - over het beheer van staatsdeelnemingen gaat in op de rechten en bevoegdheden van de Staat als aandeelhouder, de zeggenschap, de wijze waarop de aandeelhoudersfunctie is georganiseerd, hoe de Staat als aandeelhouder bij grote investeringsvoorstellen meepraat en hoe verantwoordelijke ministers over ontwikkelingen de Tweede Kamer informeren. Verder bevat het rapport fact sheets met de financiele gegevens over deze staatsdeelnemingen van de laatste zes jaar, informatie over de structuur en de bezoldiging van de bedrijfstop. Het onderzoeksrapport bevat conclusies en aanbevelingen.

In het onderzoeksrapport is de bestuurlijke reactie van de minister van Economische Zaken samengevat opgenomen.

De Algemene Rekenkamer begeleidt deze publicatie met een persbericht. Rapport, persbericht en de integrale bestuurlijke reactie van de minister zijn op 7 april a.s. vanaf 18.00 uur terug te vinden op www.rekenkamer.nl.

Embargo-exemplaar

Journalisten die deze publicaties van de Algemene Rekenkamer onder embargo op 7 april om 14.00 uur willen ontvangen, kunnen dit opgeven via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl.