Student en Stad treedt toe binnen GPJK

Student en Stad treedt toe binnen GPJK

De vereniging Student en Stad is vandaag toegetreden tot het Groninger Politiek Jongeren Kontakt(GPJK). Het GPJK vormt de koepelorganisatie voor alle politieke jongerenorganisaties in de stad en provincie Groningen. Na de SOG(Studentenorganisatie Groningen), de JOVD(VVD), het CDJA(CDA), de JD(D66), Perspectief(CU), Dwars(GL) en de JS(PvdA) is nu ook, de aan de fractie Student en Stad in de gemeenteraad Groningen gelieerde, vereniging lid van deze overkoepelende organisatie.

Binnen de studentenstad Groningen bloeit de politiek onder jongeren weer langzaam op. Met de provinciale afdelingen van de JOVD en het CDJA kent Groningen twee afdelingen van politieke jongerenorganisaties die tot de grootste en meest actieve in het hele land behoren. Naast deze verenigingen zetten de laatste jaren steeds meer, op politiek geïnteresseerde jongeren gerichte, organisaties voet aan wal in het hoge noorden. Met Student en Stad heeft zich nu een volgende partner voor het GPJK gemeld. Deze op Groninger studenten gerichte vereniging is losgekoppeld van de fractie in de gemeenteraad en actief sinds september vorig jaar. Net als het GPJK wil Student en Stad de kloof tussen de politiek en jongeren verkleinen. Daar waar het GPJK zich op alle jongeren richt en een neutrale organisatie is, richt Student en Stad zich vooral op universitaire studenten en hbo'ers. Toch ziet GPJK voorzitter Izaäk van Jaarsveld een vruchtbare samenwerking tegemoet: “Wij zien twee organisaties die elkaar kunnen versterken. Student en Stad focust zich op een deel van de markt die wij graag willen bereiken en bedienen.”

De samenwerking tussen beide verenigingen is niet uit de lucht komen vallen. Sinds december vorig jaar was door het GPJK een waarnemersstatus aan Student en Stad verleent. Een adviescommissie onder leiding van CDJA Groningen voorzitter Hinke de Groot heeft vervolgens onderzocht of en in welke vorm een eventueel lidmaatschap van Student en Stad een meerwaarde voor de Groningse jongerenpolitiek zou kunnen zijn. Het GPJK bestuur heeft deze aanbevelingen overgenomen. Met een volgende organisatie in dit spectrum lijkt de politiek onder jongeren langzaam maar zeker sexyer te worden in Groningen.