Samen onderweg in jeugdhulp en speciaal onderwijs

De stichtingen Oosterpoort, Oosterwijs en Maashorst (onderdeel van Koraal Groep) hebben het voornemen om in de regio noordoost Noord-Brabant gezamenlijk een netwerkorganisatie te bouwen. Geen kind of gezin tussen "wal en schip", het gedeelde belang van de drie organisaties, is alleen haalbaar wanneer de gespecialiseerde jeugdhulp en het speciaal onderwijs goed op elkaar zijn afgestemd. Deze netwerkorganisatie, met een nieuw portfolio, sluit hiermee nauw aan op verwijzers, lokale teams, huisartsen, gecertificeerde instellingen en regulier onderwijs. Verschillende stakeholders hebben de organisaties laten weten positief tegenover de voorgenomen samenwerking te staan. De netwerkorganisatie staat open voor samenwerking met andere organisaties.

Visie

De maatschappij kent een grote groep jongeren en gezinnen met opvoed- en onderwijsproblemen. Het grootste deel van deze groep kan goed, efficient en effectief geholpen worden door de inzet van lokale 1e lijnszorg. Echter, er resteert een groep met een complexe problematiek die maatschappelijk niet altijd gekend en herkend wordt. Deze jongeren en gezinnen zijn meer gebaat bij gespecialiseerde hulpverlening. In nauwe samenwerking met de 1e lijn zetten de drie organisaties zich in voor de veiligheid en het creeren van kansen voor deze groep. De voorgenomen samenwerking brengt een kanteling met zich mee: van verkokerde zorg-, hulp- en onderwijsinstellingen met een eigen specialisatie en doelgroep, naar een complementair ontzorgend aanbod aan de voordeur.

Directeur Henk Reimert (Maashorst en De Vlinder, school voor specialistisch onderwijs): "Dit initiatief is een hele stap voorwaarts. Samen zijn we in staat een breed pakket aan jeugdhulp en onderwijs te bieden voor kinderen met complexe problematiek, van jong tot volwassen. De drie organisaties zijn complementair aan elkaar."

Aanpak

De voorgestelde samenwerking beoogt een aanbod tot stand te brengen van hoogwaardige gespecialiseerde jeugdhulp en gespecialiseerde ondersteuning aan regulier onderwijs. Onze organisaties gaan zorgen voor beter maatwerk en flexibiliteit in het ondersteunen van de 1e lijn. Door de voorgenomen samenwerking zullen we in staat zijn om eventuele hiaten in het huidige aanbod op te vullen. Het doel is om rondom de 1e lijn een gespecialiseerde schil te organiseren (de "11/2 lijn"), die snel en adequaat ondersteuning biedt waar dit nodig is. Aanvullend daarop willen de organisaties voor de groepen waar sprake is van echt complexe problematiek gespecialiseerde zorg en onderwijs blijven bieden; van ambulant rondom het kind en gezin tot aan gezinsvervangend (wanneer dat echt niet anders kan).

Bestuurder Gerco Schep (Oosterpoort en Oosterwijs): "In deze onzekere tijd van snoeiharde bezuinigingen op gespecialiseerde organisaties is het van groot belang om voor de meest kwetsbare groepen kinderen en gezinnen gespecialiseerde hulp en onderwijs de komende jaren overeind te houden. Netwerksamenwerking en maatwerk bieden vanuit de basis tussen en met organisaties is daarbij het instrument. Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf, in JES!-verband wordt al door de deelnemende organisaties dit soort samenwerking gezocht. Ons initiatief sluit daar helemaal op aan."

Voorzitter Raad van Bestuur Radboud Quik (Koraal Groep): "Ik ondersteun dit gezamenlijke initiatief van Maashorst en Oosterpoort en Oosterwijs van harte. We gaan onze schouders er onder zetten om deze netwerkorganisatie tot een succes te maken voor onze clienten, leerlingen en medewerkers. "

Het plan

Onze organisaties zullen de komende maanden gebruiken om met in achtneming van alle geldende wet- en regelgeving afspraken te maken over een complementair porfolio voor bestaande, nieuwe en aansluitende hulpverlening & onderwijs. Het concept-inkoopkader voor 2016 van de gemeenten lijkt aan ons de mogelijkheid te bieden om een gezamenlijke aanbieding met zorginhoudelijke meerwaarde te doen. In dit kader beogen we bijvoorbeeld jeugdhulp-onderwijs arrangementen te ontwikkelen voor het regulier onderwijs (primair en voortgezet onderwijs). Tegelijkertijd worden de backoffices nog slimmer ingericht.

Meer informatie

Informatie over de verschillende instellingen is de vinden op de websites van de organisatie: www.stichtingmaashorst.nl (Maashorst), www.oosterpoort.org (Oosterpoort), www.desterrenkijker.nl (De Sterrenkijker), www.sonnewijser.nl (De Sonnewijser) en www.koraalgroep.nl (Koraal Groep).