Wetenschappelijk onderzoek naar vermoeidheid bij VIP's

2 april 2015

Volwassenen met een visuele beperking hebben regelmatig te kampen met vermoeidheidsklachten. Denk hierbij aan een overweldigend gevoel van vermoeidheid en gebrek aan energie. Dit kan erg onprettig zijn en belemmert daarnaast de dagelijkse activiteiten. Het kan bijvoorbeeld concentratieproblemen geven en kan er ook voor zorgen dat het uitvoeren van activiteiten moeite oplevert. Het VU Medisch Centrum wil daarom in samenwerking met Bartimeus onderzoeken hoe deze vermoeidheidsklachten ontstaan en hoe deze een rol spelen in het leven van een volwassene met een visuele beperking. Wilt u meedoen aan het onderzoek?

Afbeelding: vrouw met vergrootglas voor dIn het onderzoek willen we graag weten wat de ernst van vermoeidheid is en hoe vaak het voorkomt. Vermoeidheidsklachten komen daarnaast veel voor bij volwassenen met een visuele beperking (VIPs). Zo moeten de ogen bij verminderd zicht zich harder inspannen om het beeld scherp te krijgen, wat kan zorgen voor vermoeidheid. Deze informatie gebruiken we om inzicht te krijgen in wat er precies speelt rondom vermoeidheidsklachten. Ook gebruiken we de informatie om een behandeling te ontwikkelen om de vermoeidheidsklachten bij volwassenen met een visuele beperking succesvol te kunnen aanpakken.

Uitvoering onderzoek?

Deelnemers worden eenmalig thuis geinterviewd door een onderzoeker van het VU Medisch Centrum. Het interview zal worden opgenomen met een voice-recorder en duurt maximaal anderhalf uur waarbij verschillende vragenlijsten worden afgenomen. Ook worden er open vragen gesteld over vermoeidheid, stemming en kwaliteit van het leven.

Deelnemen aan dit onderzoek

Heeft u last van vermoeidheidsklachten en bent u geinteresseerd in deelname aan het onderzoek? Neem dan contact op met de uitvoerend onderzoeker Wouter Schakel. Hij is bereikbaar per mail via w.schakel@vumc.nl of telefonisch via 020 - 444 47 95.