Betere samenwerking tussen verzuimende werknemers en hun werkgevers is kosteneffectief

Persbericht 7 april 2015

Onlangs deden MKB Nederland en VNO-NCSW het voorstel om de loondoorbetaling bij ziekteverzuim terug te brengen van twee naar een jaar om zo kosten te verlagen. Volgens Nicole Hoefsmit is dit niet verstandig, want uit haar promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht blijkt dat investeren in een betere samenwerking tussen verzuimende werknemers en hun werkgevers juist kosteneffectief is en leidt tot een productiviteitswinst van bijna 400 euro per 1 geinvesteerde euro. "Het is de vraag of de voorgestelde maatregel zal resulteren in een adequate werkhervatting, wanneer niet wordt geinvesteerd in verbetering van de samenwerking tussen de werknemer en werkgever."

De bevindingen in haar proefschrift wijzen op een gespannen samenwerking tussen verzuimende werknemers en hun werkgevers als gevolg van uiteenlopende doelen; voor werknemers medisch herstel en voor werkgevers werkhervatting. Er is onderling wantrouwen en een gebrek aan gezamenlijke besluitvorming.

Om deze bottlenecks weg te kunnen nemen is het volgens Hoefsmit vooral belangrijk de eigen regievoering over werkhervatting door werknemers en leidinggevenden te bevorderen. Die input heeft ze ook gegeven aan de Sociaal Economische Raad, die eind 2014 op verzoek van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een advies heeft uitgebracht over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. Over de kabinetsreactie op het SER advies is Hoefsmit positief: "Als werknemers mee kunnen beslissen over de arbeidsgerelateerde zorg, kan dat de samenwerking met de werkgever tijdens ziekteverzuim bevorderen.

Nieuwe interventie

Hoefsmit ontwikkelde een nieuwe interventie om de samenwerking tussen werknemer en werkgever te bevorderen. "Bestaande initiatieven om eigen regievoering te ondersteunen zijn veelbelovend, maar vaak gericht op specifieke gezondheidsklachten, zoals burn-out of lage rugpijn, of uitsluitend toegankelijk via zorgverleners of verzekeraars. Dit werkt implementatie van succesvolle praktijken op organisatieniveau tegen, omdat het niet haalbaar is veel verschillende specifieke interventies toe te passen", aldus Hoefsmit. Daarom ontwikkelde ze COSS (cooperation between sick-listed employees and their supervisors), een nieuwe generieke organisatie-interventie die bij alle verzuimende werknemers kan worden toegepast, ongeacht de diagnose. De interventie bestaat uit drie instrumenten: een draaiboek voor werknemers en leidinggevenden over wanneer elkaar te ontmoeten en wat te bespreken, een reguliere monitoring van de kwaliteit van de samenwerking en extra ondersteuning door de bedrijfsarts om de samenwerking indien nodig te verbeteren.

Hoefsmit implementeerde de interventie bij een grote Nederlandse bank, en deed een proces-, effect-, en economische evaluatie. De resultaten zien dat de interventie, in vergelijking met de reguliere ondersteuning, kosteneffectief is met betrekking tot initiele werkhervatting (tijd tot eerste vooruitgang in werkuren) en leidt tot kostenreductie en een productiviteitswinst van bijna 400 euro per geinvesteerde euro.

Hoefsmit: "COSS heeft een groot potentieel, maar er is vervolgonderzoek met een langere doorlooptijd nodig om te bezien of COSS ook duurzame werkhervatting ondersteunt op een kosteneffectieve manier."

Nicole Hoefsmit is op donderdag 2 april gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht met haar onderzoek `Self-direction in return-to-work: Bottlenecks, facilitators and an intervention'. Ze voerde haar onderzoek uit in samenwerking met dr. Inge Houkes, dr. Nicolle Boumans, prof. dr. Frans Nijhuis, dr. Angelique de Rijk, drs. Cindy Noben en dr. Bjorn Winkens. Sinds december 2014 is Hoefsmit werkzaam als Consultant Arbeid en Organisatie bij ArboNed.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij UM-persvoorlichter Dunja Bajic tel. 043 388 5243, e-mail dunja.bajic@maastrichtuniversity.nl. De afdeling Marketing and Communications van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@maastrichtuniversity.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4670 5574. Zie ook het Webmagazine voor interessant onderzoek aan de UM en volg ons op Twitter: @MaastrichtU.