Vestiging skihal in Dinkelland niet haalbaar

PERSBERICHT

Dinkelland, 7 april 2015

Vestiging skihal in Dinkelland niet haalbaar

Regio Twente is al enige tijd met een initiatiefnemer bezig om te kijken of de vestiging van een skihal in Twente haalbaar is. Begin 2015 is de gemeente Dinkelland benaderd door de Regio Twente omdat de locatie met de meeste potentie voor vestiging van deze skihal in de gemeente Dinkelland ligt. Deze voorgenomen locatie is globaal gelegen tussen de A1, spoorlijn, Frans op de Bult en afslag Oldenzaal A1. De gemeente Dinkelland zag kansen en is samen met de initiatiefnemer en andere direct betrokken overheden actief aan de slag gegaan. Uitgebreid onderzoek naar de haalbaarheid van vestiging van een skihal in Dinkelland wijst nu uit dat dit ruimtelijk niet haalbaar is.

Kansen voor Dinkelland en Twente

De gemeente Dinkelland is van mening dat dit project veel kansen kan bieden voor zowel Twente als voor Dinkelland. Kansen op het gebied van onder anderen werkgelegenheid en versterking van het recreatief toeristisch aanbod. Gezien de kansen die Dinkelland in dit project ziet, is Dinkelland samen met de initiatiefnemer en andere direct betrokken overheden als trekker aan de slag gegaan om het proces van mogelijke vestiging van een skihal in Dinkelland vorm te geven. Dit proces kenmerkte zich door een goede en vlotte samenwerking, onder anderen ook met de provincie Overijssel. Met alle betrokken partijen zijn diverse aspecten die van invloed zijn op het eventueel slagen van dit project benoemd en is er onderscheid gemaakt tussen hoofdzaken en bijzaken.

Onderzoek: vestiging ruimtelijk niet haalbaar

In eerste instantie zijn de hoofdzaken, die voor de haalbaarheid het belangrijkst zijn, uitgebreid onderzocht. Het ging hierbij bijvoorbeeld over vliegveiligheid en nationale veiligheid/radarzichtbaarheid. Nu blijkt dat de conclusie getrokken moet worden dat het vestigen van een skihal op de voorgenomen locatie globaal gelegen tussen de A1, spoorlijn, Frans op de Bult en afslag Oldenzaal A1 ruimtelijk niet haalbaar is. Met name de combinatie met het vliegveld en de radar die daar een belangrijke rol speelt, betekent dat de benodigde hoogte van het gebouw niet haalbaar is op die plek. Deze aspecten hebben ertoe geleid dat de gemeente Dinkelland heeft moeten besluiten om deze locatieals niet geschikt aan te merken voor het initiatief. Conclusie is dus dat de vestiging van een skihal in Dinkelland niet haalbaar is. Deze conclusie is besproken met de Regio Twente. De Regio heeft het overleg met de initiatiefnemer weer opgepakt om andere mogelijke locties binnen Twente te bespreken waar dit interessante plan ruimtelijk wel kan passen.

Einde persbericht