Massaal CAO-protest politiebonden: Van der Steur, beken kleur

PERSBERICHT dinsdag 7 april 2015

Massaal CAO-protest politiebonden: Van der Steur, beken kleur!

Ruim duizend politiemensen uit het hele land zullen op woensdag 8 april in Den Haag deelnemen aan een CAO-protestmanifestatie van de gezamenlijke politiebonden. Zij willen dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur uiterlijk maandag 13 april betere voorstellen voor een nieuwe politie-CAO op tafel legt. Doet hij dat niet, dan zullen de bonden overgaan tot hardere acties dan het overhandigen van een symbolische gele kaart.

Eind maart merkte de minister in een gesprek met de bonden op dat hij wel eens van hun leden zelf wilde horen dat ze een betere beloning wilden. Die handschoen hebben de bonden opgepakt door binnen een week ruim duizend collega’s in Den Haag bijeen te brengen voor een ontmoeting met de minister. Met vijf van deze collega’s zal Van der Steur persoonlijk van gedachten wisselen over hun werk en de politieke waardering daarvan.

De protestmanifestatie vindt plaats na afloop van de overdracht van het nieuwe politievaandel aan korpschef Gerard Bouman door koning Willem-Alexander. De bonden roepen de voor deze ceremonie uitgenodigde collega’s op zich na afloop bij de CAO-manifestatie aan te sluiten. De overige actievoerders worden vanuit het hele land in vakbondsbussen aangevoerd.

De manifestatie begint om 15.00 uur. Vanaf het Malieveld vertrekt een lange stoet dan naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Om ongeveer half vier krijgt minister Van der Steur op het Spuiplein een symbolische gele kaart overhandigd omdat hij nog altijd geen afstand heeft genomen van de schraperige CAO-voorstellen van zijn voorganger Ivo Opstelten.

Deze gele kaart dient ook als geheugensteuntje over de CAO-inzet van de politiebonden. Een salarisverhoging van 3,3 procent na vier jaar op de nullijn; een bonus voor de loyaliteit en inzet tijdens een zeer langdurige reorganisatie; normale toelagen voor onregelmatig werk, piket en reizen; verhoging van de veiligheid en gezondheid van het politiewerk; een solide loopbaan- en vroegpensioenbeleid en behoud van de huidige 21 vrije weekenden.

Tegenover deze CAO-eisen stelde minister Opstelten een loonsverhoging die de medewerkers zelf moesten betalen door andere arbeidsvoorwaarden in te leveren. Ook wilde hij het politiewerk nog verder flexibiliseren, ongeacht de gevolgen daarvan voor het privéleven en de gezondheid (rusttijden) van politiemedewerkers.

De bonden voeren actie om de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie over te halen de politieke moed te tonen om het politiewerk de waardering te geven die het verdient, om te beginnen door een redelijke investering in betere arbeidsvoorwaarden. Vandaar de oproep die tijdens de CAO-protestmanifestatie centraal staat: Van der Steur, beken kleur!