Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 07-04-2015 | 16:00

Nederlandse instructeurs die in het Iraakse Erbil Peshmerga trainen, kregen bezoek van de chef-staf van de president van Koerdistan, Fuad Hussein. Een overzicht van Defensie-operaties van 30 maart tot en met 5 april.

Chefstaf Foead Hoessein krijgt een toelichting van luitenant-kolonel Van der Have.

Chefstaf Foead Hoessein krijgt een toelichting van luitenant-kolonel Van der Have.

Nederlandse, Duitse, Engelse en Italiaanse trainers demonstreerden een medische evacuatie, een explosievenopruiming en schietvaardigheid. Hussein bedankte de coalitie voor de inzet in zijn land. Hij noemde de training nuttig omdat door onwetendheid en onvoorzichtigheid veel slachtoffers onder Peshmerga vallen. "Vroeger vochten zij voor eigen land maar deze strijd is voor en door alle landen", zei hij.

Marine- en landmachtinstructeurs zetten de commando-opleiding in Bagdad voort.

Nederlandse F-16's vlogen 15 missies boven Irak en zetten wapens in tegen doelen van terreurorganisaties ISIS.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. De Force Protection-eenheid voerde beveiligingstaken uit, daarbij ondersteund door militair medisch personeel. In Mazar-e-Sharif trad een nieuwe rotatie van het National Support Element aan.

Archieffoto: Nederlandse militairen tijdens een patrouille in de omgeving van Gao.

Archieffoto: Nederlandse militairen in de omgeving van Gao.

Mali

Chinook-transporthelikopters zetten militairen van de Special Operations Land Task Group af in Kidal voor een meerdaagse operatie. De toestellen werden ook ingezet om 4 gewonde VN-militairen van Kidal naar Gao te vliegen. Het onbemande vliegtuigje ScanEagle maakte verkenningsvluchten.

Een verkenningscompagnie vergaarde inlichtingen in de omgeving van Gao. Samen met Zweedse collega's voerden de militairen een patrouille uit in Gao-stad.

Het helikopterdetachement wisselde. De vertrekkende eenheid ontving de VN-medaille verbonden aan de Minusma-missie uit handen van luitenant-kolonel Peter Grijspaardt. Ranggenoot Hans Alferink nam het commando van hem over. De militairen hielden 1 minuut stilte om de onlangs omgekomen Apache-vliegers te herdenken.

Het afgeloste helikopterdetachement is inmiddels onderweg naar Nederland.

Archieffoto: Zr. Ms. Johan de Witt met een snelle motorboot in Somalische wateren.

Archieffoto: Zr. Ms. Johan de Witt

Antipiraterij

Vlaggenschip van de antipiraterijmissie Atalanta Zr. Ms. Johan de Witt patrouilleerde voor de oostkust van Somalie. De Amerikaanse USNS Laramie bevoorraadde het marineschip op zee. De boordhelikopters en snelle boten voerden bij Hoby verkenningen uit. Aansluitend zette de Johan de Witt voor een havenbezoek koers naar Port Victoria op de Seychellen.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het onderzoeken van schepen. Meerdere beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen om ze te beveiligen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Frontex

Voor de grensbewakingsoperatie Frontex voerde een Nederlands kustwachtvliegtuig patrouillevluchten uit boven de Middellandse Zee. Het toestel opereert voor 4 weken vanaf de Italiaanse basis Sigonella.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam bijna 40 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging 1 keer om een geimproviseerd explosief.

Caribisch Gebied

Bij Aruba zocht patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland samen met kustwachtvliegtuig en helikopter bijna 20 uur naar een vermiste kitesurfer en zijn instructeur. Op aanwijzing van een koopvaardijschip werden zij gevonden. De Zeeland nam het duo aan boord en zette hen na medische verzorging, een maaltijd en een nacht slaap gezond en wel af bij het kustwachtsteunpunt.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield in Hoek van Holland 18 illegalen aan uit Afghanistan, India, Syrie, Pakistan en Irak. Ze hadden zich verstopt in een vrachtwagentrailer tussen een lading banden. Zij moeten Nederland onmiddellijk verlaten. De Letse chauffeur is aangehouden.