Mediastilte bij onderzoek calamiteit

DEN HAAG - Bij een calamiteit in het sociale domein past de gemeenteraad op om snel te oordelen. De raad toont empathie maar onthoudt zich van een te snelle oproep voor nieuwe regels. Ook mijdt de raad de media zolang er een onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van de mogelijke calamiteit.

Dit zijn enkele belangrijke tips die de gemeenteraad van Amstelveen heeft geformuleerd in zijn handreiking Gedragscode Raadslid&Zorg. De raad van Amstelveen hanteert als leidraad voor het omgaan met mogelijke calamiteiten in de zorg: `Wij leren op basis van ervaringen.' De gemeenteraad van Amstelveen is binnen het onderzoek `Calamiteiten in het sociale domein' samen met raadsleden door middel van een Handreiking integriteit een gesprek aangegaan over haar voorbereiding op een mogelijke calamiteit. Deze handreiking kwam tot stand in december 2014, en werd al eerder voor andere doeleinden ( naast het bespreekbaar maken van calamiteiten) gebruikt.

Wie benieuwd is naar alle tips en conclusies, kan het onderzoek `Calamiteiten in het sociale domein' van Raadslid.Nu hier downloaden.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 7 april 2015

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu