Uitnodiging internetconsultatie Handreiking VOBK


Van 3 april tot 3 mei 2015 kunt u reageren op de Handreiking VOBK (een Veilig Ontwerp en het veilig Bedrijven van Kernreactoren). De handreiking geeft inzicht in de meest actuele stand van de techniek en wetenschap van de nucleaire veiligheid. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en
Stralingsbescherming (ANVS) biedt de handreiking via internetconsultatie aan. Uw reactie kunt u indienen op de website www.internetconsultatie.nl. U vindt hier ook de Handreiking VOBK en een verdere toelichting.

Veiligheidsrandvoorwaarden

De Handreiking VOBK beschrijft de veiligheidsrandvoorwaarden voor het ontwerp en de bedrijfsvoering van lichtwater gekoelde kernreactoren. De handreiking wordt voor de ANVS een belangrijk onderdeel van het referentiekader bij de aanvraag van Kernenergiewetvergunningen.

Er zijn twee directe aanleidingen voor de richtlijn:

1. het initiatief voor de oprichting van een nieuwe onderzoeksreactor voor medische toepassingen in Petten (het project PALLAS);
2. de beoogde modernisering van de bestaande onderzoeksreactor in Delft (de investering in de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) van de TU Delft; het project OYSTER).

Deze initiatieven krijgen alleen een vergunning als ze voldoen aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van nucleaire veiligheid.