Oost Gelre en Oude IJsselstreek starten samen pilotproject: Starters..


starters4communities

Gemeente Oost Gelre en Oude IJsselstreek gaan samen deelnemen aan het pilotproject Starters4Communities. Beide gemeentes stellen hiervoor ieder EUR 10.000,-- beschikbaar. Starters4Communities is een jonge, snel groeiende sociale onderneming, die met zelf ontwikkelde programma's groepen jonge
starters op de arbeidsmarkt koppelen aan inwonerinitiatieven. Starters4Communities is op dit moment succesvol in Amsterdam en Utrecht.

Waarom starten met deze pilot?
Halverwege 2014 werd Starters4Communities benaderd door sociaal ondernemer Linda Commandeur (initiatiefneemster BS22 en stadsmanager van Groenlo) om te kijken of het mogelijk is om een programma te starten in de Achterhoek. Sindsdien zijn er diverse gesprekken gevoerd en is er door de gemeente
Oost Gelre en Oude IJsseltreek interesse getoond om zo'n programma uit te voeren.

"We starten nu met twee gemeenten, als deze pilot aanslaat kunnen we wellicht een langdurige samenwerking aangaan en uitbreiden naar andere delen van de Achterhoek", aldus Jouke Lavalaye (regiomakelaar gemeente Oude IJsselstreek).

In de Achterhoek spelen meer initiatieven om jong talent aan de streek te binden, een voorbeeld is Ervaarjebaan. Starters4Communities is hierbij een innovatieve aanvulling. We verbinden jong professionals aan de regio Achterhoek door ze hier een netwerk te laten opbouwen en helpen
tegelijkertijd inwonerinitiatieven verder. Bovendien krijgen de jong professionals workshops en trainingen aangeboden waardoor het klimaat van deze jonge starters op de arbeidsmarkt wordt verbeterd.

Oude IJsselstreek en Oost Gelre kunnen naar aanleiding van dit project kennis, ervaring en hun netwerk met elkaar uitwisselen.

Inwonerinitiatieven
Besloten is om te beginnen met 6 inwonerinitiatieven. Iedere gemeente draagt 3 initiatieven aan. Hiermee creeren beide gemeenten arbeidsmogelijkheden voor 17 tot 25 starters voor de duur van 4,5 maand.

* 9 april 2015