Frisian Flag op vliegbasis Leeuwarden


F-15 en F-16

In de periode van maandag 13 april tot en met vrijdag 24 april 2015 vindt de internationale vliegoefening Frisian Flag weer plaats op vliegbasis Leeuwarden. Gedurende twee weken beoefenen jachtvliegers complexe missies in internationaal verband.

Focus op internationale samenwerking

De focus van Frisian Flag ligt op internationale samenwerking, leiderschap en precisie. Dit betreft naast deelname van vliegtuigen van de diverse landen ook de samenwerking tussen internationale gevechtsleiding en luchtverkeersleiding. Op de basis werken er zo'n 800 extra manschappen die in de
regio verblijven.

Deelnemers

Naast de Nederlandse F-16's (vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel) is ook de Poolse luchtmacht met F-16's vertegenwoordigd. Andere deelnemers zijn de Duitsers met Eurofighters, de Spaanse en Finse luchtmacht met F-18's en de Amerikaanse Luchtmacht met F-15's. Ook neemt er een C-130
transportvliegtuig en een Da-20 storingsvliegtuig deel. Gelijktijdig met Frisian Flag wordt de tankeroefening European Air Refueling Training gehouden vanaf de vliegbasis Eindhoven. Deze tankvliegtuigen verzorgen het bijtanken in de lucht tijdens de oefening.

Realistische internationale samenwerking

Recente missies laten duidelijk het belang van internationale samenwerking zien. De laatste jaren werd tijdens alle buitenlandse missies samengewerkt met verschillende landen. In juli 2014 werd de ISAF missie in Afghanistan afgesloten voor Nederlandse F-16's. Nederland bewaakte van september
tot december 2014 vanuit Polen het luchtruim van de Baltische Staten. Sinds oktober 2014 neemt Nederland met de Air Task Force Middle East deel aan de operatien boven Irak.

Tijdens de oefening Frisian Flag wordt vanaf maandag 13 april tot en met vrijdag 24 april tussen 08.00 - 16.30 uur gevlogen, met uitzondering van het weekend. Per dag wordt tweemaal gestart met 40 vliegtuigen.

Meer informatie:

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag
Klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag/inhoud/geluidsoverlast of via het gratis nummer 0800-0226033.

Voor meer informatie over deze oefening kunt u contact opnemen met Sectie Communicatie vliegbasis Leeuwarden op 058 2346700.