Onderzoek naar zondagopenstelling


[IMG]

Moet het aantal koopzondagen in De Ronde Venen blijven zoals het nu? Moet het beperkt worden uitgebreid? Of moet aan de ondernemers zelf worden overgelaten of ze zondag open gaan of niet?



Om op deze vragen een antwoord te kunnen geven, laat de gemeenteraad van De Ronde Venen een breed draagvlak- en effectenonderzoek doen. Op basis daarvan besluit de raad om de huidige winkeltijdenverordening al dan niet aan te passen.

Op dit moment kent de gemeente drie `a vier koopzondagen per jaar. De vierde zondag kan het college aanwijzen, als eerste kerstdag en/of tweede kerstdag op een doordeweekse dag vallen. Daarnaast mogen winkels ook open op tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag en tweede kerstdag
(voor zover deze dag niet op een zondag valt).

Onderzoeksopzet
De gemeente heeft het onafhankelijk bureau I&O Research opdracht gegeven om een breed onderzoek uit te voeren, dat bestaat uit de volgende onderdelen:

* een enquete onder alle winkeliers in de gemeente;
* een online enquete onder al het winkelpersoneel in de gemeente;
* een enquete onder een representatief inwonerspanel van gemeente De Ronde Venen;
* drie groepsinterviews met winkeliersverenigingen, supermarkten en kerkelijke instanties.

Planning van het onderzoek
De enquete voor winkeliers en het winkelpersoneel wordt op vrijdag 10 en zaterdag 11 april verspreid. Op dinsdag 14 april ontvangen de leden van het inwonerspanel de uitnodiging. De groepsgesprekken vinden (naar verwachting) plaats in week 17 (20-24 april). Winkeliers, winkelpersoneel en het
Inwonerspanel krijgen circa twee weken de tijd om de enquete in te vullen. Op basis van de onderzoeksresultaten worden conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan.

Meer informatie
Voor inhoudelijke vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Thijs Lenderink van I&O Research via E. t.lenderink@ioresearch.nl.