Nieuwe methode grondprijsberekening moet grondverkoop stimuleren


De gemeente Roosendaal wil flexibeler in kunnen spelen op de grondmarkt. Het college van B&W stelt de raad voor om af te stappen van vaste verkoopprijzen en -percentages. Een nieuwe methode moet de grondverkoop gaan stimuleren doordat de gemeente daarmee meer invloed heeft op de prijsvorming.

In de voorgestelde methode wordt de waarde van de grond bepaald door de gemiddelde woningwaarde, verminderd met de stichtingskosten daarvan. Wat overblijft, wordt aan de grond toegerekend. Woningwaarde en stichtingskosten zijn afhankelijk van locatie, aard en omvang van het te bouwen project.
Deze manier van rekenen sluit beter aan bij de vraag naar marktconforme grondprijzen. De grondprijs wordt voorafgaand aan de reservering van de grond voor een potentiele klant bepaald op basis van kengetallen van verschillende typen bouwwerken.

Verkoop plantsoengrond

Voor de verkoop van plantsoenstroken wordt wel een vaste grondprijs gehanteerd. Deze prijs was voorheen afhankelijk van de hoogte van de grondprijs van een vrije kavel. Voor de grondprijs voor de verkoop van plantsoenstroken wordt een vaste prijs van 160 euro voorgesteld (exclusief
overdrachtsbelasting).

De nieuwe methode grondprijsberekening wordt niet toegepast op de reeds lopende aanvragen van gronduitgiften en op gronduitgiften voor bedrijventerreinen.