Vragen staat vrij; Besnijdenis


Mijn familie vraagt of onze dochter van acht hen deze vakantie komt opzoeken. Het zou leuk zijn als zij haar land van herkomst en familie ziet. Maar meisjesbesnijdenis is in de cultuur waar ik uit kom helaas nog vrij gebruikelijk. Wat kan ik doen?

In sommige landen zijn er mensen van overtuigd dat je als besneden meisje/vrouw eerder een man vindt. Maar meisjesbesnijdenis veroorzaakt zwaar lichamelijk letsel en psychische klachten. Het is daarom in Nederland streng verboden. Het kan moeilijk zijn om je familie in het land van herkomst te
vertellen dat je niet wilt dat je kind wordt besneden. Toch is het erg belangrijk dit te doen.

Tips:

* Wees ervan bewust dat je als ouder een lange gevangenisstraf kunt krijgen als je kind, hoe dan ook, toch wordt besneden in het buitenland.
* Maak je familie duidelijk dat meisjesbesnijdenis strafbaar is in Nederland en dat je als ouder verantwoordelijk wordt gehouden.
* Je kunt een officiele verklaring tegen meisjesbesnijdenis opstellen om je familie te informeren dat je dit niet wilt.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft in `Vragen staat vrij' maandelijks een antwoord op een lezersvraag over opvoeden en opgroeien. Heb jij ook een vraag? Stuur die dan o.v.v. `Vragen staat vrij' naar info@cjglandvancuijk.nl.