Premiere concertvoorstelling eerbetoon Henri Vullinghs

Op donderdag 9 en vrijdag 10 april gaat het Van Limburg Requiem, een Katholiek en Joods Oorlogsdrama in premiere . De concertvoorstellingen zijn een eerbetoon aan Pastoor Henri Vullinghs die in WOII honderden Joden, Engelse parachutisten, en mannen die niet te werk gesteld wilden worden in Duitsland onder heeft helpen duiken in Noord-Limburg. Pastoor Vullinghs werd verraden en kwam om in concentratiekamp Bergen Belsen. Een van deze Joodse onderduikers was de componist Hans Lachman. Hij componeerde een magistraal stuk voor pastoor Vullinghs: Requiem.

Requiem is op 4 mei 1960 als onderdeel van de Nationale Dodenherdenking eenmaal via de Nationale Radiozenders 1 en 2 uitgezonden. Daarna is het in de vergetelheid geraakt totdat het terug gevonden werd in een vochtige schuur van zijn zoon.

Requiem kwam in handen van Agnes van Haaften (producent Agnes Music Management & Productions). Zij legde contact met Grubbenvorst (gemeente Horst aan de Maas) en provincie Limburg omdat dit bijzondere werk uitgevoerd, en het verhaal doorverteld moet worden daar waar het zich heeft afgespeeld. Het speciaal hiervoor opgerichte Comite Van Limburg Requiem dat bestaat uit gepassioneerde Limburgers zet zich met hart en ziel in om de twee concertvoorstellingen te realiseren en om vergeten verhalen naar boven te halen. Een van deze vergeten verhalen is van regisseur Frans Weisz. Weisz heeft in Noord- Limburg ondergedoken gezeten en heeft mede door Pastoor Vullinghs WOII overleefd.

Naast het Requiem worden ook composities die passen in de context van het Van Limburg Requiem project uitgevoerd waaronder Kaddish van Maurice Ravel en Kol Nidrei van Max Bruch. De muziek wordt uitgevoerd door het professioneel Kamerkoor en Orkest Ars Musica o.l.v. chef-dirigent Patrick van der Linden. Solisten zijn: Channa Malkin (sopraan), Nitzan Laster (cello), Stephan Adriaens (tenor), Wouter Bakker (piano). Als accolade om de concertvoorstelling staan twee Gregoriaanse gezangen, gezongen door Schola Cantorum Ward Instituut. Het gregoriaans had pastoor Vullinghs liefde en als oprichter van het Ward Instituut heeft hij veel betekend voor de gregoriaanse zang binnen de Katholieke kerk.

De muziek wordt ondersteund door filmbeelden (cineast Rick Roos) die speciaal voor de concertvoorstellingen zijn gemaakt. De kleinzoon van Hans Lachman, David Henri Lachmann komt speciaal uit Israel over om een drasha te houden waarin hij vertelt welke impact deze geschiedenis heeft gehad op zijn familie. De regie en het lichtontwerp van de concertvoorstelling is in handen van Maarten van Voornveld. Hij won onlangs een Emmy Award met de film 'Alles Mag'.

Data: 9 en 10 april 2015

Aanvang: 20:15 uur

Locatie: Parochiekerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, Dorpstraat, Grubbenvorst

Website: www.vanlimburgrequiem.nl

Tickets: www.vanlimburgrequiem.nl en VVV kantoren Noord-Limburg

Voorverkoop Euro23,50 Kassa: Euro28,00

Vrijdagmiddag 10 april is er een speciale themamiddag in Gemeenschapshuis 't Haeren (Grubbenvorst). Deze themamiddag is voor allen die betrokken zijn (geweest) bij onderduikers en onderduikadressen en voor verdere geinteresseerden. Meer informatie en opgave zie www.vanlimburgrequiem.nl/contact