NNO speelt the planets

NNO speelt the planets

Topsolist Jian Wang de sterren

Groningen - 2 april 2015: Componisten van filmmuziek voor Star Trek, Star Wars, Lord of the Rings en Aliens hebben zich allemaal door hetzelfde muziekwerk laten inspireren: The Planets uit 1915. Gustav Holst mag gerust de uitvinder van dat typische sciencefiction-geluid worden genoemd. Sterrenkundige en muziekliefhebber dr. Peter Roelfsema geeft er een boeiende inleiding bij.

Het concert begint met De Tovenaarsleerling van Dukas. Voor de pauze klinkt ook Dvoráks Celloconcert, waarvan de uitvoering in handen ligt van internationaal topsolist Jian Wang. Cellist Jian Wang reist heen en weer tussen Londen en Shanghai, met tussenstops op bijna alle continenten. Want Wang is, sinds zijn ontdekking door Isaac Stern, een zeer geliefd gastmusicus bij de grootste orkesten. Met Dvoráks Celloconcert kiest hij het belangrijkste stuk voor dit instrument. Een sfeervol werk dat deels een ode is aan Dvoráks schoonzus, de vrouw die hem dertig jaar eerder afwees. Tijdens het schrijfproces overleed ze. Haar lievelingslied komt meermaals terug.

Voorafgaand aan het concert in Groningen is er een inleiding, verzorgd door sterrenkundige dr. Peter Roelfsema. Roelfsema is werkzaam bij het Netherlands Institute for Space Research (SRON) en verantwoordelijk voor het ontwikkelen en testen van SAFARI, een ‘ver-infra-rood-camera’ voor de Japanse ruimtetelescoop SPICA. SPICA zal volgens plan in 2018 de ruimte in gaan, op jacht naar bevroren water in protoplanetaire systemen in de ruimte. Dr. Peter Roelfsema zal tijdens de inleiding zijn fascinatie delen over The Planets van Holst.

Kaarten zijn te bestellen via www.nno.nu en de theaters. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Beringer Hazewinkel.

Bezetting

Dirigent: Stefan Asbury

Cello: Jian Wang

Koor: NNCK

Speellijst

do 09 april 20.15 uur Groningen De Oosterpoort

vr 10 april 20.15 uur Amsterdam Het Concertgebouw

Het Noord Nederlands Orkest

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

Antony Hermus is vanaf concertseizoen 2015/2016 voor 3 jaar vaste gastdirigent bij het orkest. De Britse Stefan Asbury verruilt op dat moment zijn chef-dirigentschap voor de positie van honorair dirigent van het orkest. Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus bij het Noord Nederlands Orkest.

Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Vandaag de dag wordt er naast de vaste gastdirigent en honorair dirigent gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest werkt samen met internationale topsolisten zoals Diana Damrau, Piotr Beczala, Simone Lamsma, Daniel Hope, Neslon Goerner en Eva-Maria Westbroek.

Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Het orkest bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden. Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.