Architecten: Afschaffen btw-verlaging onverantwoord vroeg

PERSBERICHT

9 april 2015

Architecten: Afschaffen btw-verlaging onverantwoord vroeg

‘Het afschaffen van de btw-verlaging komt echt veel te vroeg voor onze kwetsbare branche en de bouw’, aldus BNA-directeur. Per brief is een maatregel aangekondigd, waardoor per 1 juli 2015 het btw-tarief voor renovaties van 6% naar 21 % wordt opgetrokken. ‘De verlaging uit 2013 heeft werk opgeleverd. Het is onverstandig als door dit soort maatregelen het licht aan het eind van de tunnel weer uit gaat, juist nu het iets beter met architecten gaat’. De btw-verlaging naar 6% voor woningrenovaties heeft de architectenbranche volgens cijfers van de BNA naar schatting 60 miljoen extra omzet en 800 mensjaren werk opgeleverd. ‘Daar zijn we de politiek, en staatssecretaris van Financiën in het bijzonder, heel dankbaar voor. Wij roepen hen op deze maatregel te verlengen met minimaal een jaar’, aldus Schoorl.

Uit eerder onderzoek van de BNA en het CBS bleek al dat het voorzichtige herstel voor de architecten grotendeels te danken is aan een opleving van de particuliere markt die voor een belangrijk deel bestaat uit verbouwingen en renovaties van woningen. Deze markt is vooral het domein van de kleinere architectenbureaus.

Uit de BNA conjunctuurmeting blijkt dat van 54% van de architectenbureaus een toename ervaart van renovaties. Ook uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aanwezige herstel bij architectenbureaus vooral is toe te schrijven aan de woningmarkt. Fred Schoorl: ‘Overigens vindt de BNA dat de btw-verlaging ook kan gelden voor specifieke maatschappelijke opgaven waaronder verduurzaming en herbestemming’.

/////einde persbericht////////