Koningin Maxima bezoekt TexelEnergie

9 april 2015

Hare Majesteit Koningin Maxima heeft donderdag 9 april 2015 een bezoek gebracht aan TexelEnergie in Den Burg. De cooeperatie ontving 13 mei 2014 de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uit handen van Koningin Maxima, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

De energiecooeperatie werkt aan een duurzame energievoorziening voor Texel. De voorziening is zowel voor de bewoners en huishoudens, de bedrijven en organisaties, als ook voor de op het eiland verblijvende toeristen. TexelEnergie produceert onder andere duurzame energie met gebruik van wind, zon en biomassa (houtkachel). Het Deense eiland Samso/, dankzij windenergie en andere energiebronnen een CO2-neutraal eiland, is een voorbeeld voor TexelEnergie. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezochten Samso/ onlangs tijdens het staatsbezoek aan Denemarken.

Koningin Maxima startte haar bezoek met een gesprek met de directie en medewerkers over de ontstaansgeschiedenis, initiatieven en lopende projecten. Aansluitend werd met betrokkenen gesproken over de werkzaamheden van DE Unie (Duurzame Energie Unie), de landelijke cooeperatie met initiatieven voor duurzame energie. TexelEnergie initieerde deze landelijke cooeperatie, omdat zij als relatief kleine speler afhankelijk is van een externe provider met een leveringsvergunning. Een van de leden van de cooeperatie, De Hoekse Waard, gaf een presentatie over nieuwe projecten. Ter afsluiting bezocht de Koningin op locatie een houtkachel, waarbij gesproken is over de opbrengsten van deze vorm van energieopwekking.

TexelEnergie laat weten dat de kern en het draagvlak van de organisatie bestaat uit bewoners van het eiland, die actief zijn op basis van onderlinge samenwerking. Zij delen de overtuiging dat hun eigen energiebedrijf bijdraagt aan de toekomst van Texel. De cooeperatie werkt zonder winstoogmerk waarbij het voordeel van de ondernomen activiteiten primair ten goede komt aan de leden, en aan initiatieven tot productie van duurzame energie op Texel.

De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap wordt tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting, met steun van het ministerie van Economische Zaken. De Stichting heeft als doelstelling de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. Naast de Plaquette reikt de stichting ook de Koning Willem I Prijs uit (groot en midden/klein- bedrijf), voor ondernemingen die hebben laten zien dat ze durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie succesvol weten te combineren.

RVD, nr. 89