Stel samen met een onderzoeker een vraag voor de wetenschap

Persbericht 9 april 2015

Stel samen met een onderzoeker een vraag voor de wetenschap

Het Meertens Instituut formuleert samen met het publiek wetenschappelijke vragen voor de Nationale Wetenschapsagenda.

Mensen met vragen over de taal en cultuur van Nederland kunnen deze voor 17 april aanstaande opsturen naar het Meertens Instituut. Een selectie van deze vragen wordt in samenwerking met onze onderzoekers geherformuleerd om een grotere kans te maken bij de Nationale Wetenschapsagenda.

In de Nationale Wetenschapsagenda komen de thema’s te staan waar de wetenschap zich de komende jaren op gaat richten. En daar mag iedereen over meedenken. De wetenschap geeft immers antwoord op vragen die ons allemaal aangaan, nu en in de toekomst. Het doel van de Nationale Wetenschapsagenda is dat wetenschappers, het bedrijfsleven en de maatschappij zich samen gericht inzetten om relevante en uitdagende wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. De Wetenschapsagenda is een initiatief van NWO, de KNAW, VNO-NCW en andere maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties. Commissies van voornamelijk wetenschappers selecteren de meest belovende vragen.

Omdat naar verwachting hiermee vragen van wetenschappers eerder geselecteerd worden dan vragen van niet-wetenschappers met minder ervaring in het formuleren van wetenschappelijke vragen, wil het Meertens Instituut een stap verder gaan in het samenbrengen van onderzoeker en publiek. In mini-teams zullen de meest veelbelovende vragen zo worden herschreven dat ze zowel de belangstelling van het publiek als het huidige wetenschappelijke debat weerspiegelen.

Het Meertens Instituut is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW), dat de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt en documenteert. Al sinds de jaren dertig heeft het Meertens Instituut een intensief contact met een eigen achterban; mensen die belangstelling hebben voor het soort onderwerpen dat het instituut bestudeert. In het verleden gebeurde dat via schriftelijke vragenlijsten, de laatste jaren vooral via een eigen internetpanel.

Meer informatie over de procedure vindt u op de website van het Meertens Instituut. Indienen kan tot 17 april door een e-mail te sturen naar communicatie@meertens.knaw.nl. Heeft u vragen over de procedure en de selectie van het Meertens Instituut? Neem dan contact op met Marc van Oostendorp (marc.van.oostendorp@meertens.knaw.nl). Zie ook de website van de Nationale Wetenschapsagenda.