ICT-debacle: We vragen een Duitse herder en krijgen een poedel

09/04/2015

ICT-debacle: We vragen een Duitse herder en krijgen een poedel

De Kamer sprak deze week over het rapport van een commissie die afgelopen jaren de mislukkingen van grote ICT projecten van de overheid onderzocht heeft. Het rapport van de commissie was vernietigend, en bevatte een heel aantal aanbevelingen om de jaarlijkse miljardenblunders in de toekomst te voorkomen. Een van die aanbevelingen was, dat alle grote automatiseringsprojecten door een onafhankelijk orgaan zouden moeten worden getoetst, en dat dat orgaan onder de minister president zou moeten komen te staan. Het kabinet geeft daar een eigen draai aan: alle grotere automatiseringsplannen van de rijksoverheid worden straks wel getoetst op uitvoerbaarheid en kosten door een onafhankelijk orgaan, het BIT: het Bureau ICT-toetsing. Maar dit wordt niet meer dan een advies. Het BIT wordt ook ondergebracht bij de minister van Wonen en Rijksdienst. "We vragen een Duitse herder en krijgen een poedel", aldus CDA-kamerlid Mona Keijzer over dit plan. "Het BIT wordt zo een tandeloze organisatie, zonder wettelijke basis en zonder wettelijke doorzettingsmacht."

De CDA-fractie onderschrijft de aanbevelingen die de tijdelijke commissie ICT-projecten heeft gedaan. Uit het rapport van deze commissie Elias blijkt dat de politiek vaak ICT-plannen doordrukte die technisch lastig waren te realiseren. Daarom liepen de klussen vaak uit, moesten soms zelfs stopgezet worden en ze werden in ieder geval veel duurder. Keijzer: "Als de regering die aanbevelingen niet ter harte neemt, kunnen we alvast de stoelen klaarzetten voor de volgende parlementaire enquetecommissie over ICT-projecten bij de overheid. Het is tot nu toe niet gelukt om grip te krijgen op de ICT-projecten bij de overheid, niet door de Kamer en niet door de politieke en ambtelijke leiding van de departementen. Daarom steunt de CDA-fractie de belangrijkste aanbeveling van de commissie, de instelling van een tijdelijke ICT-autoriteit, het BIT."

Het BIT gaat nu dus onder het ministerie van Wonen en Rijksdienst vallen en brengt vooraf en tussentijds adviezen uit. Als er een negatief advies is en een minister een project toch wil doorzetten, moet het kabinet dat onderbouwen. De CDA-fractie vindt dat het BIT alleen een onafhankelijk en gezaghebbend orgaan kan zijn als de minister-president er verantwoordelijk voor wordt en ICT-projecten kan stopzetten of niet door kan laten gaan.