TV-kok Mathijs Vrieze gaat 'back to the roots' en opent aspergeseizoen

In Museum De Locht in Melderslo (L) is vanmiddag het nationale aspergeseizoen 2015 voor geopend verklaard. Onder toeziend oog van culinair en aspergeminnend Nederland is TV-kok en bestseller auteur van diverse kookboeken Mathijs Vrieze door Dubbel A benoemd tot aspergeambassadeur 2015. Na een verrassende introductie werd de eerste steek verricht op het aspergeveld van Museum De Locht, waar tevens het nationale aspergepaviljoen is gehuisvest. De opening werd afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse overheerlijke en verrassende aspergegerechten serveerden.

Proef de lente! Back to the roots

Alweer voor de veertiende keer werd, geheel volgens traditie op de tweede donderdag van april, het nationale aspergeseizoen officieel geopend met de benoeming van een aspergeambassadeur, aan wie ook de oorkonde en het eerste kistje asperges is overhandigd. De opening vond plaats in het jubilerende Museum De Locht, dat dit jaar haar 25 jarig bestaan viert. Het museum herbergt al sinds jaar en dag het nationale aspergepaviljoen. Het museum is gelegen in het hart van de Nederlandse aspergeteelt. Met het thema Proef de lente! Back to the roots, onderdeel van de nationale aspergecampagne Proef de lente! van het Nederlands asperge centrum, wordt verwezen naar de bakermat van de Nederlandse asperges. Maar liefst 95% van alle Nederlandse asperges komt uit Zuidoost-Nederland, al worden er ook in de rest van het land steeds meer asperges geteeld. Daarnaast is de regio de thuisbasis voor de belangrijkste aspergeveredelingsbedrijven en -plantenkwekers, asperges groeien immers vanuit een zaadje en wortelgewas uit tot de Koningin van de Groente. Hiermee is de regio verantwoordelijk voor vrijwel alle asperges in Europa en tot ver daarbuiten.

Ook historisch gezien kan worden teruggegrepen op de regio. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond hier het episch centrum van de aspergeteelt. Juist door de combinatie van goedkope arbeid, door de grote katholieke gezinnen en de beschikbaarheid van de juiste grond, kon de aspergeteelt juist hier opbloeien. Logisch dus, dat Museum De Locht hier werd gehuisvest en logisch ook dat juist hier de nationale opening werd verricht. Richard Wilms, voorzitter van Dubbel A en directeur van het Nederlands asperge centrum, vertelt: 'Eindelijk is vandaag de nationale opening van het aspergeseizoen 2015. Wekenlang wordt er in de pers al geschreven over eerdere regionale en business-openingen van het aspergeseizoen. Maar het echte officiele seizoen begint natuurlijk pas vandaag! De nationale opening is bedoeld om het grote publiek, de mensen in het land, te laten weten dat het seizoen is begonnen en dat de asperges volop, tegen reele prijzen verkrijgbaar zijn.

Van zaadje tot dubbel a'tje

Voor een groot deel van de aanwezige pers, is de nationale opening al vroeg in de ochtend begonnen met een bijzondere persdag, gehouden bij aspergekwekerij Martens Asperges in Tienray. Daar werd iedereen ontvangen door het Nederlands asperge centrum en kregen zij een programma waarbij het gehele proces 'van zaadje tot dubbel a'tje' (dubbel A is de beste kwaliteit asperges, red.) nader werd toegelicht. Er waren een vijftal 'hotspots' gecreeerd, waarbij zaken als veredeling, planten, teelt, handel en promotie werden uitgelicht en toegelicht door diverse deskundigen uit de sector.

Mathijs Vrieze vindt in asperges de ideale combinatie

De kern van Mathijs Vrieze's visie is gezond en lekker eten. De TV-kok en schrijver van diverse bestseller kookboeken vindt in asperges de ideale combinatie tussen beide! Met trots accepteerde hij vanmiddag dan ook zijn benoeming tot Aspergeambassadeur 2015. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Vivian Reijs, welke de titel in 2014 mocht dragen.

Vrieze is van het echte koken: Zonder pakjes en poeders toch binnen een half uur de meest lekkere gezonde gerechten op tafel. Zo staat op zijn site te lezen. 'En met asperges kun je heerlijk uitpakken!', aldus Vrieze 'Gezond, lekker, duurzaam, vers en toegankelijk. Het seizoen is begonnen!'

Met zijn passie creeert hij op een aansprekende manier bewustwording wat goede voeding voor onze gezondheid kan betekenen. 'En asperges mogen in een dergelijk menu natuurlijk niet ontbreken.' Vrieze zal zich hier gedurende het hele aspergeseizoen voor inzetten.

Over Dubbel A

Dubbel A heeft als doelstelling het product asperge zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen bij de consument. Hiertoe organiseert zij de jaarlijkse opening van het Nationale Aspergeseizoen. Dubbel A is een samenwerkingsverband met verschillende partners. Allen delen de passie voor de asperge vanuit hun eigen invalshoek. In Dubbel A zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: Aceera BV, Brabants Asperge Genootschap, Nationaal Aspergemuseum de Locht, the Greenery en ZON fruit & vegetables. Dubbel A organiseert de nationale opening van het aspergeseizoen onder regie van het Nederlands asperge centrum.