Dijksma verbaasd over uitspraken Timmermans over implementatie Vogel- en Habitatrichtlijn

Dijksma verbaasd over uitspraken Timmermans over implementatie Vogel- en Habitatrichtlijn

09 april 2015

Op 10 maart heeft EU-Commissaris Frans Timmermans zich uitgesproken over de wijze waarop Nederland de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen implementeert. Op een vraag van Europarlementarier mw. Schreijer-Pierik heeft de heer Timmermans geantwoord dat veel problemen in de uitvoering ontstaan door de nationale implementatie van de Europese regels en dat hierdoor in Nederland meer problemen zijn dan in andere Europese lidstaten.

Verbazing

In haar brief aan de Tweede Kamer van 8 april reageert staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ, PvdA) met enige verbazing op de uitspraken van de Eurocommissaris. Met een zevental voorbeelden illustreert ze stelling dat Nederland vanwege een strikte toetsing door het Europese Hof de Nederlandse wetgeving in de uitvoeringspraktijk heeft moeten aanscherpen. Het is tegelijkertijd een gegeven dat de toepassing van deze richtlijnen in de Nederlandse context een lastige is, met veel ruimtelijk-economische functies op een beperkte oppervlakte en een versnippering van natuurgebieden.

Gebiedsgerichte aanpak

In haar brief verwijst zij naar de `fitness check' van Natura2000. In dat kader wil zij pleiten voor meer werkbare Europese kaders, zonder afbreuk te doen aan de doelstellingen. Provincies zijn uiteraard actief betrokken bij deze fitness check. Een gebiedsgerichte aanpak, waarbij op gebiedsniveau verschillende opgaven gekoppeld worden, en ruimte ontstaat voor zowel de ecologische doelen als voor economische ontwikkeling en beleving van natuur staan daarbij voor provincies centraal. De fitness check en de aanpassingen die daaruit volgen zouden daarvoor meer ruimte moeten bieden. De resultaten van de fitness check worden in de loop van 2016 verwacht.