Docenten textielsector Bangladesh krijgen training in sustainability en leiderschap

In februari volgden 17 docenten van de BGMEA University of Fashion and Technology (BUFT) uit Bangladesh drie weken lang een training op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en innovatief leiderschap in de textielindustrie op Nyenrode Business Universiteit. Het bezoek is onderdeel van het 4-jarige BUFT Capacity Development Program. Na het voltooien van het trainingsprogramma zijn de faculteitsleden klaargestoomd om hun eigen onderzoeksprojecten te beginnen of zelf trainingen te geven aan studenten en leidinggevenden.

Michiel Brandt, researcher bij het Nyenrode Center for Entrepreneurship & Stewardship, begeleidt samen met Tineke Lambooy, Andre Nijhof en andere collega's van Nyenrode de docenten tijdens het intensieve programma van drie weken. Brandt: "Ik ben heel positief over de inbreng van de groep en hoe interactief ze zijn. Er wordt heel veel gediscussieerd en ik zie dat ze een sterke groei doormaken. Ze zijn bewust van hun verantwoordelijkheden. De groep bestaat uit zeventien mensen en het is mooi te zien hoe ze als een collectief opereren. Ze zijn hier om nieuwe kennis op te doen en mee terug te nemen naar Bangladesh. Zowel voor zichzelf als voor het instituut waar ze werken. Het programma is geslaagd als het teamgevoel verder is versterkt en als ze persoonlijk ook groeien; dat ze nieuwe inzichten krijgen en ook daarmee aan de slag willen. Dat is volgens mij goed gelukt."

Een van de deelnemers aan het programma vertelt: "Bij BUFT zijn we gespecialiseerd in Ready Made Garments (RMG), ofwel confectiekleding en Nyenrode is een Business Universiteit, dus er zijn veel aanknopingspunten voor samenwerking. Wat we hier leren, gaan we toepassen wanneer we terug zijn in Bangladesh. De RMG-sector in Bangladesh heeft veel potentie; 80% van de export van Bangladesh wordt gedragen door deze sector. Daarom is het des te belangrijker om duurzaam en milieubewust te werken. Onze taak is om mensen bewust te maken van Corporate Social Responsibility en wijzen op de verantwoordelijkheid die zij daarin hebben. Dus niet alleen voor de winst te gaan, maar ook met de maatschappelijke issues rond de textielproductie aan de slag te gaan."

Het MVO-trainingsprogramma is onderdeel van het NUFFIC NICHE 199 Project. Dit is een door NUFFIC Nederland gefinancierd programma voor ontwikkelingssamenwerking in Bangladesh. Het doel van het project is het duurzaam versterken van het onderwijs, om bij te dragen aan de economische ontwikkeling en armoedebestrijding. Brandt: "Het doel van onze samenwerking met BUFT is om de universiteit een `center of excellence' te maken op het gebied van textielindustrie in Bangladesh. In deze drie weken krijgen zij zelf meer inzicht in de thematiek, maar ook ontwikkelen zij hun academische, leiderschaps- en didactische vaardigheden. Zij moeten binnen die universiteit een verandering brengen en het is belangrijk dat ze dat als een team doen. Zodat ze elkaar corrigeren, maar ook motiveren om de volgende stap te zetten."