CDA: Onafhankelijk onderzoek bij niet-natuurlijke dood in een instelling

09/04/2015

CDA: Onafhankelijk onderzoek bij niet-natuurlijke dood in een instelling

Bij een niet-natuurlijke dood in een instelling moet zo snel mogelijk onafhankelijk onderzoek worden door de IGZ gedaan naar de toedracht van het overlijden. Daar heeft Madeleine van Toorenburg voor gepleit tijdens een debat over de kwaliteit van de gehandicaptenzorg. Nu doet heel vaak een instelling zelf nog onderzoek, maar daar wil het CDA bij gevallen van niet-natuurlijke dood een einde aan maken. Staatssecretaris van Rijn zegde toe dat hij dit met de inspectie zal bespreken.

Als oud-gevangenisdirecteur constateerde Van Toorenburg dat als het gaat om het klachtrecht, de medezeggenschap en het onafhankelijk onderzoek bij ernstige incidenten, dat die rechten van opgenomen verstandelijk gehandicapten veel minder goed geregeld zijn dan bij gevangenen. Terwijl dat nu juist de punten zijn die er volgens de ouders het meest toe doen. Van Toorenburg: "Met klachten kunnen ouders terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg, maar dat is allemaal nog erg gericht op verantwoorde medische zorg. Daarmee zal veel getackeld zijn, maar niet alles. Want hoe maakt een instelling het bijvoorbeeld weer goed als er vergissingen/fouten zijn gemaakt? Hoe zit het met de individuele bejegening, het serieus nemen van de client als individu met rechten, en niet alleen met zorgvragen? Ook daarvan kun je leren". Er worden immers beslissingen genomen over afhankelijke mensen en dan is het goed wanneer iemand bij klachten daarover een oordeel kan vellen.

Het Kamerlid vroeg in het debat meer aandacht voor medezeggenschap, die volgens haar nu wordt ervaren als een wassen neus. Ook hier maakte ze een vergelijking met het gevangeniswezen. Daar spreken de Commissie van Toezicht, de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming en de Inspectie geregeld met de medezeggenschap. "Als directeur kun je er knap last van krijgen als je te gemakkelijk voorbij gaat aan de opmerkingen van de medezeggenschap. Dit zou in de zorg ook gemeengoed moeten worden", aldus Van Toorenburg.