CDA wil debat in de Kamer over Brussen-rapport

09/04/2015

CDA wil debat in de Kamer over Brussen-rapport

CDA-kamerlid Mona Keijzer wil binnenkort met de Tweede Kamer in debat over het rapport dat het Nederlands Jeugd Instituut vandaag uitbracht, over de ondersteuning van broers en zussen van gehandicapte of chronisch zieke kinderen. Uit het rapport blijkt, dat deze `brussen' in elke hulpverlening buiten de boot vallen, maar wel degelijk vragen en zorgen hebben. Op latere leeftijd worden zij vaak, na overlijden van hun ouders, verantwoordelijk voor de zorg voor hun broer of zus, in een tijd dat ze zelf ook de zorg dragen voor hun eigen gezin. Tot dat moment zijn ze door de zorgverlenende instelling en hulpverleners van de gemeente niet of in ieder geval veel minder betrokken bij de dagelijkse zorg voor hun broer of zus.

Keijzer: "Het opgroeien met een zorgintensieve broer of zus heeft een grote invloed op een kind. Het heeft mooie en minder mooie kanten. Zorgverleners, maar ook andere professionals in de omgeving van het gehandicapte of zieke kind, moeten alert zijn dat zij ook oog hebben voor de broers en zussen. In bijvoorbeeld Engeland zijn goede initiatieven om de ondersteuning voor deze brussen op de kaart te zetten en overzichtelijk te presenteren."

Het CDA vraagt om een reactie van het kabinet op het rapport. "Het is een gedegen rapport over een vaak vergeten onderwerp. Het is tijd dat dit op de politieke agenda komt te staan", stelt Keijzer. Zij wil dan ook na de reactie van het kabinet zo snel mogelijk met de Kamer in debat.