Het voeren van de juiste verlichting bij mist


10 april 2015, 09:37

In deze tijd van het jaar, waarbij de dagen dikwijls starten met mist, is het belangrijk de juiste verlichting te voeren. We hebben het al vaak aangehaald. Wanneer mag/moet je nou welke verlichting voeren?

Mistlampen aan de voorzijde van een voertuig mogen aan bij minder dan 200 meter zicht of bij slechte weersomstandigheden met veel neerslag. Het mistlicht aan de achterzijde van het voertuig mag alleen worden gebruikt wanneer (door zeer dichte mist) het zicht minder dan 50 meter is.

De VID attendeert weggebruikers met automatische dagrijverlichting de mistverlichting handmatig in te schakelen. Vaak wordt aan de VID doorgegeven dat -ondanks de mist- veel voertuigen met alleen dagrijverlichting rijden.

Bij dagrijverlichting gaan de gewone dimlichten niet aan. Zeker vanaf de achterzijde is een auto dan niet of nauwelijks te zien omdat ook de achterlichten niet branden. Dit leidt soms tot aanrijdingen die voorkomen hadden kunnen worden. Let dus op als je in deze tijd bij mist de weg op gaat.