Uitgangspuntennotitie Europaplein vastgesteld door gemeenteraad


Bij het gemeentebestuur leeft de wens om de kwaliteit van het Europaplein te verbeteren. Het college van B&W heeft daarom uitgangspunten vastgesteld voor een herinrichting van het Europaplein en omgeving. Aan de hand van een opgestelde uitgangspuntennotitie is de gemeenteraad geconsulteerd
over deze uitgangspunten.

Het college van B&W meent dat met de herinrichting van het Europaplein e.o. het centrum van Volendam toekomstbestendig gemaakt kan worden. De gemeenteraad heeft een bestemde reserve in het leven geroepen voor de herinrichting van het Europaplein en deze gevuld met EUR 300.000. Na het
inspraaktraject en het vaststellen van een definitieve inrichting zal duidelijk zijn hoeveel krediet nodig is.

Op basis van het collegevoorstel heeft de gemeenteraad besloten:

1. Kennis te nemen van het voornemen van ons college om inspraak over de herinrichting van het Europaplein e.o. plaats te laten vinden op basis van de Uitgangspuntennotitie Herinrichting Europaplein e.o.
2. Kennis te nemen van de mogelijke financiele consequenties van de herinrichting van het Europaplein e.o.
3. Het raadsbesluit d.d. 28 februari 2013 inzake de uitgangspunten voor inspraak over de dorpshartvisie, met als leidraad het ontwikkelingsplan Dorpshart Volendam, in te trekken.


De uitgangspuntennotitie kunt u downloaden via onderstaande link. Hierin wordt de visie beschreven aan de hand van de probleemstelling, ambities en doelen. Verder zijn hierin beschreven twee concept inrichtingsvarianten van het Europaplein alsmede:

* Verkeersmaatregelen
* Parkeren
* Verkeerscirculatie
* Zwaar verkeer
* Langzaam verkeer

INSPRAAK

Wat heel sterk benadrukt is door college van B&W is dat er nog niets vaststaat hoe het definitieve plan er uiteindelijk uit komt te zien.
De inspraak wordt op de volgende wijze vormgegeven:

Bewoners en ondernemers rond het Europaplein en in de directe omgeving daarvan ontvangen een brief met een toelichting op de inspraakprocedure en een uitnodiging voor de informatieavond en het inloopspreekuur (zie ook hierna)
Dezelfde boodschap wordt geplaatst in de Nivo, zodat ook niet direct belanghebbenden de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan de inspraak.
Er wordt een informatieavond gehouden in PX, waarbij de uitgangspunten voor het Europaplein e.o. worden gepresenteerd.
Aanwezigen kunnen na afloop van de informatieavond een inspraakformulier (met antwoordenvelop) meenemen, waarop ze hun zienswijze kenbaar kunnen maken. Dit formulier dient binnen twee weken aan de gemeente te worden teruggestuurd.
Er vinden tenminste twee inloopspreekuren plaats waar iedereen binnen kan lopen om de uitgangspunten nader toegelicht te krijgen en/of mondeling een zienswijze in te dienen.

De input die hieruit naar voren komt, wordt gebruikt bij het opstellen van een definitief concept herinrichtingsplan. Ook de nu reeds bekend geworden initiatiefvoorstellen en opmerkingen vanuit de buurt, worden in de beoordeling meegenomen.

* uitgangspuntennotitie Europaplein.pdfpdf(5,06 MB)