Eerste stap naar visie op toekomst centrumgebied Bunschoten-Spakenburg


Bert Koops geeft presentatie

Eind maart heeft de gemeente Bunschoten meegedaan aan een Serious Request uitwisselingsproject voor overheidsprofessionals. Vanuit de gemeentelijke organisatie werden medewerkers van de gemeente Bunschoten twee dagen gedetacheerd om projecten uit te werken bij andere gemeentes of ministeries.
Tegelijkertijd kwamen er ook tien professionals (vanuit andere gemeenten en ministeries) naar Bunschoten-Spakenburg om een quickscan van de lokale winkelcentrumgebieden te maken.

In aanwezigheid van diverse belanghebbenden (ondernemers en investeerders) in het winkelcentrum en wethouder Bert Koops gaf de projectgroep een presentatie over de bevindingen. Naast een (SWOT) analyse van de huidige situatie deed de projectgroep ook enkele aanbevelingen voor doorontwikkeling
van de winkelcentrumgebieden in de toekomst.

Als sterke punten werden onder andere het winkelen en recreeren in een cultuurhistorische omgeving en het gratis parkeren genoemd. Ook de ligging aan het water werd als een grote plus ervaren. Als ontwikkelpunten kwamen onder andere de diversiteit aan gevelreclame en geveldecoratie en de
slechte routing tussen het oude en het nieuwe centrum naar voren.

Enkele aanbevelingen van de projectgroep waren:

* Breng meer uniformiteit aan in inrichting en geveldecoratie (historische beeld en sfeer versterken) Doe geen concessies aan de totaalkwaliteit van de omgeving: dit is het "unique selling point" van Bunschoten-Spakenburg.
* Verruim de blauwe zone van 1 naar 2 uur (verhoogt verblijfstijd bezoeker)
* Benut de functie van het Oostpoortplein beter (bijvoorbeeld uitbreiding marktgebied op zaterdag en inrichtingselementen)
* Maak evenementen (op digitale wijze) zichtbaar aan de dorpsgrenzen
* Begeleid jonge ondernemers om te starten met een eigen onderneming en hiermee leegstand terug te dringen
* Onderzoek de mogelijkheid om panden andere bestemmingen op te leggen. Bijvoorbeeld een gemengde bestemming van detailhandel en horeca.

Na de presentatie werd op interactieve wijze met elkaar doorgesproken over de kansen en bedreigingen voor de toekomst van het winkelcentrumgebied. Met deze interactieve sessie is een eerste kleine stap gezet naar het verder ontwikkelen van een nieuwe visie voor de toekomst en doorontwikkeling
van het centrumgebied. Dit wordt waar mogelijk