Cao-onderhandelingen Graan schieten voor geen meter op


Cao-onderhandelingen Graan schieten voor geen meter op

Geplaatst op 10 april 2015
[IMG]
Op 9 en 23 maart en 7 april zijn cao-onderhandelingen geweest. De Unie had gehoopt dat, in tegenstelling tot vorig jaar, we nu snel vorderingen zouden kunnen maken, maar deze verwachting gaat, zoals het er nu voor staat, niet uitkomen.

Helaas geen meter opgeschoten

Eerder al wensten de werkgevers in deze sector decentralisatie van cao-afspraken en eventueel zelfs verslechteringen in arbeidsvoorwaarden te kunnen afspreken met de medezeggenschap. Vakorganisaties, inclusief De Unie, zien daar grote haken en ogen aan.
Maar om toch ervaring op te doen hebben zij op 7 april voorgesteld om met de onderwerpen Mantelzorg en Reiskosten ervaring op te doen, mits er van werkgeverszijde ook zou worden ingegaan op voorstellen van de vakorganisaties en mits een deugdelijk loonbod van werkgevers zou volgen.

Reactie werkgevers:

Deze handreiking van de vakorganisaties ging werkgevers kennelijk niet ver genoeg. Men besloot niet in te gaan op de voorstellen van de vakorganisaties. Wel deed men een loonbod van 1% bij een looptijd van 1 jaar. Werkgevers vinden dit een erg redelijk bod bij een inflatie van op dit moment
0%.

Werkgevers besloten niet te reageren op de voorstellen van de vakorganisaties.
Over de oplossing van de pensioenregeling verschilden de cao-partijen van mening over de vraag moet, zoals volgens voorstel van werkgevers, de jaarlijkse opbouw van de pensioenregeling opnieuw naar beneden worden aangepast van nu 1,875% naar 1,7%, zodat de pensioenpremie op het huidige niveau
gehandhaafd kan worden, of moet de premie omhoog.

Reactie De Unie:

De Unie is even als de andere vakorganisaties eensluidend in de reactie aangaande het loonbod: "veel te mager" en zeker niet passend bij hoe goed de sector de afgelopen tijd heeft gedraaid.

Doordat de overheid opnieuw de regels voor pensioenen heeft aangescherpt is de in 2014 afgesproken premie al in 2016 niet meer toereikend. De Unie wil de opbouw niet opnieuw verlagen en dus zal de premie omhoog moeten. De andere vakorganisaties willen dit ook, waarbij de premieverhoging ten
laste van werkgevers wordt gebracht. Wij begrijpen dat dat ten koste gaat van de loonruimte die beschikbaar is. Dat is dan maar zo.

Conclusie:

Opnieuw, net als vorig jaar, hangt ons een patstelling boven het hoofd.
De volgende onderhandelingsronde is 23 april a.s. Dan zullen de werkgevers echt meer moeten bieden. Anders dreigen de onderhandelingen vast te lopen.

Steun de vakorganisaties in hun inzet en campagne voor goede cao-afspraken!

Datum cao-onderhandeling:

De volgende onderhandelingsdatum voor de cao is 23 april vanaf 10.00 uur

Opvolging

Per 1 mei krijgt de Graansector een nieuwe belangenbehartiger van De Unie: Sjerp Holterman. Sjerp zal mij ook aan de onderhandelingstafel bij Agrifirm opvolgen.

Vragen of opmerkingen over deze mailing kun je mailen naar Sjef Verheggen of Sjerp Holterman.

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Agrarische sector
Geplaatst in: Actueel Nieuws