La Dame aux Camelias wereldberoemd ballet nu voor het eerst in Nederland

Amsterdam, 26 februari 2015

P e r s b e r i c h t

La Dame aux Camelias wereldberoemd ballet nu voor het eerst in Nederland

- Nederlandse première bij Het Nationale Ballet

- Het verhaal van La Traviata als aangrijpend dansdrama

- Igone de Jongh & Marijn Rademaker dansen première

- Voorstellingen van 10 tot en met 26 april 2015 in Nationale Opera & Ballet

La Dame aux Camélias, een van de belangrijkste verhalende balletten van de afgelopen veertig jaar komt naar Nederland. Na een wereldwijde zegetocht langs New York, Parijs, Londen, Moskou, Sint Petersburg en Tokio is het ballet nu te zien in Amsterdam. Het ballet is gebaseerd op de gelijknamige roman van Alexandre Dumas en bij velen bekend als de opera La Traviata van Giuseppe Verdi. La Dame aux Camélias is het meest bekende en geliefde ballet van choreograaf John Neumeier. Als een van de grootste eigentijdse ‘verhalenvertellers’ maakte Neumeier van het liefdesverhaal een overweldigend psychologisch dansdrama. Solisten Igone de Jongh en Marijn Rademaker dansen de première. Het is de eerste keer dat dit Nederlandse solistenkoppel samen op het podium staat sinds Marijn Rademaker zich bij Het Nationale Ballet voegde in januari van dit jaar.

De Nederlandse première van La Dame aux Camélias door Het Nationale Ballet is op vrijdag 10 april 2015. De voorstelling is tot en met zondag 26 april 2015 te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

La Dame aux Camélias

De courtisane Marguerite leidt een losbandig leven tot zij verliefd wordt op de jonge Armand. Zij houdt haar tuberculose voor hem verborgen en verruilt samen met hem Parijs voor het platteland. Armands vader – die haar als een ‘gevallen’ vrouw ziet – dwingt haar de liefde op te geven. Wanneer Armand ontdekt waarom Marguerite hem heeft verlaten, is het te laat: bij hun laatste ontmoeting sterft zij in zijn armen.

Beroemde vertolkers en adaptaties

Na de publicatie van de roman in 1848 volgde in 1852 de eerste adaptie voor theater, in 1853 gevolgd door de beroemde operaversie van Giuseppe Verdi, La Traviata. Vele sterren als Sarah Bernhardt, Maria Callas, Montserrat Caballé, Placido Domingo, Vivian Leigh, Greta Garbo, Isabelle Huppert en Luciano Pavarotti vervulden de hoofdrollen van Marguerite en Armand op het toneel, in de opera of in verfilmingen. De hitfilm Moulin Rouge (2001) met in de hoofdrollen Nicole Kidman en Ewan McGregor is losjes gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal van Dumas. In 1963 creëerde Sir Frederick Ashton voor Rudolph Nureyev en Margot Fonteyn de eerste balletversie. John Neumeier creëerde zijn ballet in 1978 voor het Stuttgarter Ballet en veroverde daarmee de wereld. Het ballet staat bij grote gezelschappen als het Bolshoi Ballet, het Ballet van de Parijse Opera en American Ballet Theatre op het repertoire en is vertolkt op de grote podia in onder andere New York, Parijs, Londen, Moskou, Sint Petersburg, Wenen, Berlijn, Los Angeles en Tokio.

Chopin in plaats van Verdi

John Neumeier koos voor zijn choreografie niet voor de muziek van Verdi, maar voor pianowerken en composities voor piano en orkest van Frédéric Chopin. De choreograaf zag een belangrijke parallel tussen het leven en werk van Chopin en het verhaal van La Dame aux Camélias.

Kostuumdrama

Visueel laat Neumeiers avondvullende productie zich het best omschrijven als een gigantisch kostuumdrama in abstracte setting. De befaamde Duitse decor- en kostuumontwerper (en operaregisseur) Jürgen Rose creëerde voor het ballet maar liefst 450 weelderig ruisende kostuums in negentiende-eeuwse stijl. Met transparante gaasdoeken suggereert hij de verschillende locaties en werelden waarin La Dame aux Camélias zich afspeelt.

Choreograaf John Neumeier

John Neumeier (1942, Milwaukee, Verenigde Staten) is sinds 1973 choreograaf en artistiek directeur bij het Hamburg Ballett. Onder zijn leiding groeide het gezelschap uit tot een van de belangrijkste in Duitsland. Neumeier ontving brede internationale erkenning en werd hij vele malen onderscheiden voor zijn werk.

La Dame aux Camélias

choreografie en enscenering: John Neumeier

muziek: Frédéric Chopin

décor- en kostuumontwerp: Jürgen Rose

muzikale begeleiding door Het Balletorkest

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

Avond:

vr. 10, za. 11, di. 14, do. 16, vr. 17, do. 23, vr. 24 april 2015 (aanvang 19.30 uur)

Matinee:

zo. 19, zo. 26 april 2015 (aanvang 14.00 uur)

Toegangsprijzen:

Vanaf € 15,- tot € 90,-

Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar

last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55.

Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.

foto: La Dame aux Camélias - Igone de Jongh & Marijn Rademaker fotografie: Petrovsky & Ramone

*** einde persbericht ***