Den Haag en de Atlantikwall, oorlog in de stad van vrede in Museon

Den Haag en de Atlantikwall, oorlog in de stad van vrede in Museon

Vanaf 10 april is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall, oorlog in de stad van vrede te zien. De evacuatie van 135.000 inwoners van Den Haag en de sloop van een deel van de stad in de Tweede Wereldoorlog staan hierin centraal. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van de herdenking van 70 jaar bevrijding. Bijzondere bruiklenen van bunkermusea, verzetsmusea en het Ministerie van Defensie maken deel uit van de tentoonstelling. Hierin wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verbonden met de actualiteit van de huidige werkzaamheden van de 160 internationale organisaties die Den Haag heeft op het gebied van Recht, Vrede en Veiligheid. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 1 november 2015.

Uitnodiging voor de pers

De tentoonstelling wordt op donderdag 9 april, om 16.00 uur geopend door Joris Wijsmuller, wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur. De expositie sluit aan op de Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag, een initiatief van het bewonersoverleg Duinoord. De opening van de tentoonstelling is tevens het moment waarop de Herinneringsroute wordt onthuld. Bijzondere gast is oud-provo Roel van Duijn. Over de gedwongen tewerkstelling van zijn vader aan de Atlantikwall, schreef hij het recent verschenen boek Spitten voor de moffen. U kunt zich via email voor de opening aanmelden bij ldjong@museon.nl.

Lopen over plattegrond

De bunkers in de duinen, het Malieveld, landgoed Clingendael, Duindorp en de boulevard van Scheveningen maakten deel uit van de Atlantikwall. Dit is op indrukwekkende wijze zichtbaar in de vormgeving van de tentoonstelling. De bezoeker loopt over een plattegrond van de stad die zo groot is als de hele tentoonstelling. Op deze plattegrond vormt elke 'plaats van herinnering' een eiland met originele objecten, verhalen en historisch foto's. Grote projecties op de wand laten fotomontages zien van bekende plekken in de stad toen en nu.

Oorlog en vrede

Op een aantal plaatsen waar toen de Atlantikwall liep, bevinden zich nu internationale organisaties die zich inzetten voor vrede en recht, zoals OPCW, Europol en het Joegoslavie-tribunaal. Oorlog en vrede, verleden en heden liggen om die reden in Den Haag letterlijk dicht bij elkaar. De laatste twintig jaar ontwikkelt de stad zich namelijk tot een internationale stad op het gebied van vrede, recht en veiligheid. De stad telt inmiddels 160 organisaties die op deze thema's zijn gericht. Sinds 2012 mag Den Haag daarom het motto 'vrede en recht' in het stadswapen voeren. In de tentoonstelling krijgt de bezoeker actuele kwesties voorgelegd over Europa, de VN en de NAVO waarover ze kunnen stemmen. Ook zijn er korte films te zien over een aantal grote internationale organisaties in het gebied naast het Museon.

Wandeling door de stad

Tegelijkertijd met de tentoonstelling opent een wandelroute door de voormalige sloopzone, van Madurodam tot aan de Bomen- en Bloemenbuurt. Deze wandelroute is een initiatief van de Bewonersorganisatie Duinoord, het Haags Historisch Museum en het Museon. De wandelroute bestaat uit de website www.atlantikwalldenhaag.nl en zeventien informatiepanelen met historisch beeldmateriaal van de straten en wijken voor de oorlog, tijdens de oorlog en tijdens de wederopbouw. Aanvullende informatie over de wandelroute is te vinden op www.museon.nl/wandelroute.

Samenwerking

De expositie en de herinneringsroute zijn mede tot stand gekomen dankzij een financiele bijdrage van het Nationaal Comite 4 en 5 mei, Fonds 1818 en de gemeente Den Haag. Inhoudelijk is samengewerkt met MeSch, een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject op het gebied van ICT en cultureel erfgoed en met de Sheffield Hallam Universiteit (UK) in het kader van een Europees samenwerkingsproject. Dit project richt zich op het ontwikkelen van vernieuwende vormen van interactiviteit in musea.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Bezoekersinformatie

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's).