Herdenking monument Katerveer

Persbericht

Hattem, 1 april 2015

Herdenking monument Katerveer

Op vrijdag 10 april 2015 organiseert de gemeente Hattem, ondersteund door defensie, een herdenking bij het monument aan het Katerveer. De herdenking wordt bijgewoond door een afvaardiging van Belgische en Nederlandse defensie, nabestaanden en betrokkenen.

Het is die dag 70 jaar geleden dat negen jonge mensen door de Duitse SS werden gefusilleerd. Hun lichamen werden in de IJssel gegooid. Eén van hen kreeg een schampschot en kon via het water ontkomen. Zo kon deze gebeurtenis opgetekend worden.

De Belgische SAS parachutist Raymond A. Holvoet was één van de slachtoffers. Zijn nabestaanden komen jaarlijks naar Hattem om hem te gedenken. Dit jaar wordt een kleine plaquette naast het monument onthuld ter nagedachtenis van hem.

Programma

De plechtigheid begint om 11.00 uur. Na een woord van burgemeester Wiggers beschrijft Wolter Noordman de geschiedenis van het monument en vertellen de nabestaanden van Raymond A. Holvoet het verhaal van hun oom. Daarna wordt de plaquette onthuld, gevolgd door het spelen van de Taptoe en 1 minuut stilte. Na de kranslegging worden de Belgische en Nederlandse vlag in top gehesen, onder het spelen van de beide volksliederen. Naar verwachting duurt de plechtigheid tot 12.15 uur.

Belangstellenden zijn van harte welkom.