Minister-president Rutte naar Panama

Nieuwsbericht | 02-04-2015

Minister-president Rutte brengt van vrijdag 10 t/m zondag 12 april 2015 een bezoek aan Panama. Hij is op uitnodiging van president Varela van Panama aanwezig bij de Cumbre de las Americas, de driejaarlijkse top van de leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Daarnaast richt het bezoek zich op de versterking van de economische relatie met Panama. Ook geeft minister-president Rutte de aftrap voor een Koninkrijksbrede bedrijvenmissie in de maritieme en logistieke sector die onder leiding staat van minister-president Eman van Aruba.

Het Koninkrijk der Nederlanden en Panama zijn natuurlijke partners. Met de Rotterdamse haven en Schiphol vormt Nederland de poort tot Europa. Panama is met het Panamakanaal de poort tot Latijns-Amerika. Panama werkt hard aan de verdere versterking van zijn positie als de economische spil van Latijns-Amerika door grote investeringen in infrastructuur, zoals de verbreding van het Panamakanaal. Ter voorbereiding op deze verbreding worden de havens in het Caribisch deel van het Koninkrijk gemoderniseerd. Bedrijven uit het Koninkrijk zijn nauw betrokken bij de verbreding van het Panamakanaal. Met name in de logistieke en maritieme sector liggen er grote kansen voor het bedrijfsleven.

Het programma van minister-president Rutte start vrijdagavond met de opening van de Cumbre de las Americas. Het Koninkrijk is sinds 1972 waarnemend lid van de OAS. Tijdens de top spreken staatshoofden en regeringsleiders uit het Westelijk Halfrond met elkaar over gezamenlijke uitdagingen en samenwerking op terreinen als veiligheid, gezondheidszorg en energie. De top vindt voor de zevende keer plaats en heeft dit jaar als centraal thema `Prosperity with Equity: The Challenge of Cooperation in the Americas'. De avond wordt afgesloten met een gezamenlijk diner met de aanwezige staatshoofden en regeringsleiders.

Zaterdagochtend neemt minister-president Rutte deel aan de eerste plenaire zitting van de OAS-top. En marge van de top heeft hij die dag samen met minister-president Eman diverse ontmoetingen met regeringsleiders en staatshoofden uit de regio. Daarnaast worden zaterdag in aanwezigheid van minister-president Rutte verschillende verdragen en overeenkomsten getekend om de samenwerking tussen het Koninkrijk en Panama te versterken. Minister-president Rutte sluit de dag af met een werkdiner over de economische en politieke ontwikkelingen in Panama en de regio.

Zondagochtend start het economische programma van minister-president Rutte met een ontbijtbijeenkomst met ondernemers uit het Koninkrijk die vanuit hun regionale hoofdkantoor in Panama actief zijn in Latijns Amerika. Aansluitend neemt hij deel aan een rondetafelbijeenkomst onder leiding van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, met CEO's en bestuurders van bedrijven uit het Koninkrijk. Hierbij zijn ook de Panamese minister Roy van Kanaalzaken en de CEO van de Panamese Kanaalautoriteit, de heer Quijano, aanwezig.

Aan het begin van de middag bezoekt minister-president Rutte samen met minister-president Eman het kunstmatige eiland dat het Nederlandse bedrijf Boskalis heeft aangelegd voor de kust van Panama City. Na een rondleiding over het eiland legt minister-president Rutte de eerste steen van een tweede eiland dat Boskalis dit jaar aanlegt. Aansluitend geeft hij tijdens het Logistiek Maritiem Seminar het startsein voor de Koninkrijksbrede bedrijvenmissie in de maritieme en logistieke sector. Deze vierdaagse missie staat onder leiding van minister-president Eman. De reis naar Panama wordt afgesloten met een bezoek aan de Miraflores-sluizen in het Panamakanaal. Minister-president krijgt hier uitleg over de in aanbouw zijnde sluizen die ontworpen zijn door het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep.