Kentalis organiseert uniek symposium: communiceren met mensen met doofblindheid

Kentalis organiseert uniek symposium: communiceren met mensen met doofblindheid

Op vrijdag 10 april organiseert zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis een symposium over communicatie met mensen met doofblindheid. Vijf promovendi van Marleen Janssen, de enige hoogleraar doofblindheid ter wereld, presenteren hun onderzoeksresultaten en gaan uitgebreid met het publiek in gesprek en discussie om samen te komen tot praktische oplossingen en methoden.

Wat hebben mensen met doofblindheid nodig?

De grote vraag tijdens het symposium is: hoe kunnen professionals en betrokkenen in de toekomst nog beter inspelen op de communicatiebehoeften van mensen die niet goed horen én zien? Om tot antwoorden te komen, gaan onderzoekers met het publiek in gesprek, dit zijn onder andere begeleiders van mensen met doofblindheid. Hoe kunnen begeleiders bijvoorbeeld hun tastzintuig inzetten om nog beter te communiceren? Hoe kan de interactie tussen leerkrachten en leerlingen met doofblindheid verbeteren? De sprekers, Marleen Jansen, Marga Martens, Saskia Damen, Erika Broers en Ineke Haakma, willen onderzoek en praktijk samenbrengen tijdens dit symposium.

Onderdeel van landelijk initiatief

Het symposium is ook de aftrap van ‘Oog en Oor voor Talent’; een initiatief van verschillende organisaties in Nederland, waaronder Kentalis, die zich inzetten voor mensen die niet goed kunnen horen én zien. Samen willen zij de kansen en mogelijkheden vergroten voor deze mensen. Meer informatie: www.oogenoorvoortalent.nl. Kentalis organiseert het symposium bovendien in het kader van ‘Ontmoeten en Verbinden’, het thema van haar 225-jarig bestaan.

Over Kentalis

Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Wij zijn er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Doofblindheid

Mensen met doofblindheid horen en zien minder. Soms zijn ze totaal doof en blind, soms kunnen ze nog wel iets horen of zien. Bij de een is doofblindheid aangeboren en bij de ander treedt het pas later op. Doofblindheid beïnvloedt het hele leven en heeft invloed op de zelfstandigheid. Mensen met doofblindheid staan, in elke leeftijdsgroep, voor heel specifieke vragen en problemen. Daarom is deskundig onderzoek, maar ook het delen van kennis van groot belang.