Provincies krijgen complimenten tijdens energiedebat

Provincies krijgen complimenten tijdens energiedebat

10 april 2015

Complimenten voor de provincies tijdens het AO Energie van gistermiddag. De ruimtelijke inpassing van windmolenlocaties loopt op schema en provincies hebben zich dus aan hun afspraak gehouden, zo constateerden de aanwezige Kamerleden. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zette de provincies zelfs als goed voorbeeld tegenover de minister, aan wie ze een gebrek aan daden verweet: "De meeste provincies hebben in grote lijnen hun huiswerk gedaan, daarvoor complimenten, want dat was een moeilijk proces. Maar waar blijven de andere partijen en de minister?"

Monitor

De windmolens zijn een terugkerend agendapunt tijdens de Kamerdebatten met minister Henk Kamp (EZ, VVD). Dit keer was de Monitor Wind op Land de die Kamp vorige week naar de Kamer stuurde de aanleiding. Uit die Monitor blijkt dat elf van de twaalf provincies hebben voldaan aan de afspraak om de gebieden voor windenergie op land ruimtelijk te begrenzen. Alleen in Fryslan is dat niet gelukt, maar minister Kamp heeft daar een besluit genomen voor plaatsing van windturbines in het IJsselmeer, zoals eerder was vastgesteld in de Structuurvisie Wind op Land.

Fryslan

De pijlen van de Kamer richtten tijdens het debat uiteraard op Fryslan. Steun kreeg Fryslan van Agnes Mulder (CDA), maar zij kreeg geen poot aan de grond bij de minister met haar verzoek, met steun van Jan Vos (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66), om nog een week te wachten op een onderzoek van de gemeente Sudwest-Fryslan. Minister Kamp pareerde dit resoluut: "De procedure in Fryslan loopt nu al drie jaar. Wij hebben al in 2012, in de voorstellen voor de nationale Structuurvisie Wind op Land, het gebied in het IJsselmeer vastgesteld dat de keuze was van de provincie Fryslan. Als ik dan pas, na tweemaal een half jaar uitstel, op 19 december 2014 te horen krijg dat het anders moet, gaat dat mijn incasseringsvermogen te boven! Ik houd vast aan mijn besluit omdat het nodig is voor 14% hernieuwbare energie in 2020".

Vergunningen

Uit de Monitor blijkt ook dat op dit moment 2533 Megawatt (42% van de 6000) is gerealiseerd en dat er daarnaast 3500 MW aan projecten in de planning zit. De begrenzing is echter nog maar een begin. Er moeten voor veel projecten nog vergunningen worden verleend. Hoewel hiervoor tot 2018 nog tijd is zijn deze processen zo complex dat een tijdige uitvoering veel aandacht zal vragen in de komende jaren. De provincies trekken samen met elkaar op om zoveel mogelijk te leren van de wijze waarop de gebiedskeuze in overleg met bewoners zo goed mogelijk kan worden uitgewerkt.

Steun voor Warmtebrief Kamp

Een Kamerbrief van Kamp over zijn Warmtevisie kon op veel steun uit de Kamer rekenen. Al leven er bij veel fracties wel vragen over de uitvoering. In zijn langverwachte brief stelt Kamp dat "het verduurzamen en het verminderen van warmte cruciaal is om een volledig duurzame energiehuishouding in 2050 te realiseren."

Uitvoering is achilleshiel

Met de Warmtevisie is de toon gezet, maar er is nog een lange weg te gaan. De trendbreuk in de warmtevoorziening zal moeten komen uit vermindering van de warmtevraag en verduurzaming van de warmteproductie. Dat begint bij energiebesparing in de gebouwde omgeving en de industrie. Restwarmte uit de industrie kan worden hergebruikt via bijvoorbeeld warmtenetten in stedelijke gebieden. En in dunbevolkte gebieden zullen groen gas, biomassa of warmtepompen een rol kunnen spelen. Om deze ambities waar te maken moet er nog veel gebeuren op het gebied van infrastructuur, financiering en wetgeving. Daarbij moet Kamp het voortouw nemen, vinden provincies. Alleen door een stevige regierol van het rijk kunnen provincies hun rol goed uitspelen. Door bijvoorbeeld het creeren van de ruimtelijk randvoorwaarden voor bio-energie en opstellen van regionale warmteplannen.