Mulder: Besluit tot windmolenpark in IJsselmeer is prematuur

10/04/2015

Mulder: Besluit tot windmolenpark in IJsselmeer is prematuur

Het CDA vindt de beslissing van minister Kamp om een groot windmolenpark in het IJsselmeer aan te leggen `prematuur'. Met dat besluit doet hij geen recht aan de inspanningen van de gemeente Sud-West Fryslan en de keuze van de provincie Friesland. Er loopt nog een onderzoek van de gemeente Sud-West Fryslan; de resultaten van dit onderzoek worden volgende week woensdag bekend gemaakt. Het CDA zou graag zien dat de minister dit onderzoek naar de lijnopstelling op en langs de Afsluitdijk afwacht en dit onderzoek mee neemt in de definitieve besluitvorming.

CDA woordvoerder energie Agnes Mulder: "In zijn brief wordt de beslissing dat de lijnopstelling op en langs het IJsselmeer niet mogelijk is nauwelijks onderbouwd. De commissie heeft deze week nog stukken ontvangen waaruit zou blijken dat een windpark op en langs de Afsluitdijk wel mogelijk is voor 2020. Als je kan kiezen voor een haalbaar plan met lokaal draagvlak dan kiest het kabinet daar toch voor? Met het doorzetten van de huidige plannen zal het park er gezien alle weerstand zeker niet op tijd komen."

Draagvlak is voor het CDA essentieel bij de uitvoering van het Energieakkoord, naast innovatie en werkgelegenheid. Mulder constateert dat er ook in Drenthe bijzonder weinig draagvlak is voor grootschalige windparken. "In zijn brief van afgelopen vrijdag is minister Kamp positief en drukt hij ons op het hart dat de initiatiefnemers gaan werken aan draagvlak en de gedragscode van de sector volgen. Dit stelt mij niet gerust, want die code is volstrekt onvoldoende en gaat zeker niet leiden tot draagvlak." Mulder vroeg de minister om serieus ruimte te geven aan twee ondernemersorganisaties in het gebied Drentse Monden, die 250 ondernemingen vertegenwoordigen. Zij hebben vanuit grote betrokkenheid een alternatief gepresenteerd voor de windparken.