Waterberging onder N278 Margraten

Onder de toekomstige rotonde op de N278 bij de aansluiting met bedrijventerrein Aan de Fremme in Margraten wordt vandaag en morgen een ondergrondse waterberging aangelegd.

De aanvoer van de grote betonnen kokerelementen - die gezamenlijk de waterberging vormen - vindt plaats op vrijdagochtend 10 april om vervolgens op vrijdag en deels op zaterdag 11 april. Deze elementen worden aan elkaar gekoppeld tot een grote waterbergingskelder met een lengte van ca. 35 meter. Momenteel is een grote bouwkuip gerealiseerd, zodat de elementen op een diepte van 3,60 meter onder de toekomstige rijbaanhoogte geplaatst kunnen worden op de reeds aangebrachte betonpalen.

In het voortraject heeft de Provincie in nauwe samenwerking met de gemeente Eijsden-Margraten een lijst met eisen opgesteld waaraan het watersysteem dient te voldoen. Na een openbare aanbesteding, waarbij aannemer BAM als economisch meest voordelige partij naar voren kwam, is zij met de oplossing van de betonnen koker gekomen. De inhoud van de bak bedraagt ca. 165 m3 en zal via een vertraagde leegloop op het gemeentelijke rioleringsstelsel de huidige wateroverlast in het lager gelegen Termaar tot een minimum beperken.

Het project N278 bestaat uit de aanleg van een rotonde als aansluiting met het bedrijventerrein `Aan de Fremme'. Aanleiding voor de realisatie is het verbeteren van de verkeersafwikkeling en het verhogen van de verkeersveiligheid. Maatregelen die hierbij worden getroffen zijn het aanleggen van een middengeleider bij Pasveld en het verplaatsen van de komgrens. Tevens wordt binnen de bebouwde kom het rijbaanprofiel gemiddeld 20 centimeter verlaagd om de huidige wateroverlast op met name fietspaden te voorkomen. Om een en ander binnen het bestaande ruimtebeslag te kunnen realiseren, zijn afgelopen winter enkele bomen gekapt. Vanwege een aanwezige vleermuisroute zijn aan de zuidzijde momenteel reeds nieuwe bomen aangeplant. De aanplant aan de noordzijde vindt plaats in de winter van 2015/2016.

Een ander belangrijk aspect binnen dit project is het waarborgen van de verkeersafwikkeling over de N278. Momenteel zijn tijdelijke verkeerslichten geplaatst, waarbij het verkeer om en om doorgang heeft over een aangelegde bypass langs het werkvak. Oplevering van het gehele werk is voorzien voor de bouwvakvakantie van 2015.

N278 Margraten

Enkele feiten / wetenswaardigheden mbt de waterberging.

Afmetingen (inwendig) 2.00x2.50 meter

Lengte duiker 34 meter

Inhoud duiker ca 165 m3

Gewicht per element: 9,6 ton

Gewicht eindelementen: 11 ton

Plaatsing ca 3.60 onder nieuw maaiveld

Ca 800 m3 grond ontgraven tbv bouwkuip