Impressie tweede avond Politie voor Burgers in Echt

Verslag van stagiare Lena bij de tweede bijeenkomst van de cursus Politie voor Burgers in Echt.

Na een succesvolle start vorige week zijn we alweer bij de tweede cursusavond aangekomen. Deze avond staat in het teken van de basispolitiezorg en de wijkagenten. De avond start met uitleg over deze onderwerp en sluit op een interactieve manier af. Om het werk van de politie te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe het werk en de organisatie van de politie in elkaar zit. Vorige week is daarom het onderwerp de "Nationale politie" aanbod gekomen. Nu is de basispolitiezorg en de wijkagent aan de beurt, of beter gezegd: "De politie die je ziet".

Basispolitiezorg

De avond begint met een presentatie over de basispolitiezorg. Hierin wordt verteld hoe het nu precies zit met de rangen die de politie op de schouders heeft, is dit alleen de rang of zitten hier ook werktaken achter? Als dit voor iedereen duidelijk is wordt er ingegaan op de kerntaken van de basisteams en het politietoezicht van het robuust basisteam Echt. Wat doen de werknemers van de politie nu precies in hun dagelijkse dienst?

Prioriteiten

De cursisten komen erachter dat er in Echt-Susteren, Roerdalen en Maasgouw constant minimaal 2 patrouillewagens aanwezig. Dit is best een groot gebied voor 2 wagens. De politie is een organisatie van samenwerken en daarom hebben alle basisteams nauw contact met de andere teams in de eenheid. Als er iets gebeurt in het gebied moet deze zaak natuurlijk afgehandeld worden. Hiermee ben je soms de gehele dienst bezig. Op dat moment is er al 1 auto bezet. Daarom moet men prioriteiten stellen. Dit is iets wat constant aan bod komt bij de politieorganisatie. Dit gebeurt niet alleen in de basisteams maar ook bijvoorbeeld in de meldkamer. In deze cursus gaan we hier nog een bezoek aan brengen.

Wijkagenten

De presentatie over de wijkagenten word op de cursusavond gegeven door wijkagenten uit het robuust basisteam Echt. Hierin wordt beschreven wat de taken en taakaccenten van de wijkagenten zijn. Wat houdt de wijkagent bezig en welke meldingen zijn vooral belangrijk? Uitdrukkelijk wordt benadrukt dat de politie nauw samenwerkt met verschillende partijen. Deze partijen zijn even belangrijk, en misschien nog wel belangrijker, dan de politie. De meldingen worden vaak gedaan bij de politie omdat deze altijd bereikbaar is. Vaak gaan andere partijen uiteindelijk over de afhandeling.

Interactieve casus

Na deze presentaties wordt er een casus voorgelegd aan de groep. In deze casus wordt een probleem beschreven. De groep wordt verzocht om in tweetallen bij deze casus vanuit een partij een oplossing te vinden. Dit wordt besproken en hier wordt bij verteld welke partijen je hier verder nog bij nodig hebt. Zo merk je dat het een organisatie van samenwerking vereist en dat de politie hierbij niet altijd de koploper is. De avond geeft een duidelijker beeld bij de burgers over de organisatie. Ze nemen een kijkje in het werk van de "politie die je ziet". Deze is voor veel mensen belangrijk en doordat de burgers weten wat we doen krijgen ze ook begrip voor ons werk. Op naar volgende week!