Nieuwe bergingsmissie naar rampgebied MH17

Nieuwsbericht | 10-04-2015

Nederland zal volgende week opnieuw een bergingsmissie naar Oost-Oekraine uitzenden. Dat liet viceminister-president Asscher weten na afloop van de ministerraad.

Door aanhoudende gevechten en winterse omstandigheden was het de afgelopen maanden niet mogelijk om bergingswerkzaamheden in het rampgebied uit te voeren. De `fact finding'-missie die de afgelopen weken actief is geweest in Oost-Oekraine, heeft vastgesteld dat de situatie nu is verbeterd, aldus de viceminister-president.

`Het team zal zijn uiterste best doen om de resterende stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers te bergen, maar het niet uit te sluiten dat niet alles wordt gevonden'. Volgens Asscher zijn met de lokale autoriteiten goede afspraken gemaakt, als later alsnog iets wordt gevonden.

Toegang tot noordwesten rampgebied

De bergers krijgen mogelijk voor het eerst toegang tot delen van het noordwesten van het gebied waar vlucht MH 17 is neergestort. Tot nu toe was dit vanwege de veiligheidssituatie niet mogelijk. Alles wat wordt gevonden, zal met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland worden overgebracht.

Integrale aanpak jihadisme

In de ministerraad is ook gesproken over het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland. Het dreigingsbeeld blijft `substantieel'. Het kabinet zet daarom de uitvoering van het actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme onverkort door.

Asscher: `Omdat het tegengaan van radicalisering en de bestrijding van terrorisme een zaak is van lange adem, zet het kabinet nadrukkelijk ook in op preventie'.

Preventieve maatregelen uit het eerder vastgestelde actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme zijn onder meer:

* Ouders en de directe omgeving van radicaliserende jongeren krijgen hulp van een familiesteunpunt. Dit steunpunt gaat nog dit jaar van start. * Gemeenten en professionals krijgen ondersteuning van de Expertise-unit sociale stabiliteit. * Moskeebestuurders en religieuze leiders worden getraind om radicalisering te herkennen en tegen te gaan. Ook onderwijsinstellingen spelen daarin een belangrijke rol.