10 organisaties werken samen voor begrip en kennis over doofblindheid


UTRECHT, 20150330 -- Ongeveer 40.000 mensen in Nederland horen én zien niet goed. Net als iedereen, willen zij zelfstandig wonen, onderwijs volgen, werken en genieten in hun vrije tijd. Dat kunnen zij ook, maar is het belangrijk dat ook anderen weten wat doofblindheid is, welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke ondersteuning er is voor deze mensen. Om te zorgen voor meer kennis en begrip en betere participatie, lanceren tien specialistische organisaties op dit gebied samen de landelijke campagne ´Oog en Oor voor Talent´.

Gebrek aan kennis
De term doofblindheid roept vaak vragen op. Weinig mensen weten wat het betekent om minder of niet te kunnen horen én zien. Ze denken bijvoorbeeld ten onrechte dat er maar weinig mogelijk is als je minder of niet hoort én ziet. Het gebrek aan kennis in onze samenleving, staat mensen met doofblindheid in de weg. Ze worden bijvoorbeeld niet begrepen door anderen of niet naar de juiste zorg doorverwezen. Dat komt hun participatie niet ten goede. Tijd voor verandering, vinden tien specialistische organisaties op dit gebied.

Campagne: ‘Oog en Oor voor Talent’ – elkaar ontmoeten
Door heel Nederland organiseren de samenwerkende organisaties lokale activiteiten, met als centrale doelstelling: elkaar ontmoeten. Mensen met doofblindheid laten hun talenten zien en gaan tijdens ontmoetingen in gesprek met bijvoorbeeld mensen uit hun wijk, ondernemers en professionals van gemeenten, organisaties en scholen.

De campagne Oog en Oor voor Talent’ krijgt een tweedelige start:

Tijdens de 20eZieZo Beurs, die van donderdag 9 tot zaterdag 11 april gehouden wordt, zal er op het Kennisplein vanaf 13.15 uur op speelse wijze aandacht gevraagd worden voor de campagne.

Op vrijdag 10 april organiseert Kentalis, een van de deelnemende organisaties, een symposium over communicatie met mensen met doofblindheid. Vijf promovendi van Marleen Janssen, de enige hoogleraar doofblindheid ter wereld, presenteren hun onderzoeksresultaten en gaan met de aanwezigen in gesprek.

Meer informatie over de campagne, de startmomenten en de agenda van de lokale activiteiten is te vinden op www.oogenoorvoortalent.nl, via Twitter: @oenovt of via de Facebookpagina: ‘oog-en-oor-voor-talent’.

Ook voor gemeenten

Gemiddeld 100 mensen per gemeente horen én zien niet goed.
Het initiatief Oog en Oor voor Talent richt zich daarom ook op gemeenten. Veel mensen met doofblindheid zijn voor zorgondersteuning afhankelijk van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Elke gemeente moet over deskundigheid beschikken op het terrein van doofblindheid om deze mensen adequaat te kunnen ondersteunen en door te verwijzen. Deze deskundigheid ontbreekt nog vaak. De campagne wil daar aandacht voor vragen en gemeenten helpen hier iets aan te doen. 

Oog en Oor voor Talent
Oog en Oor voor Talent is een landelijke campagne met vooral lokale accenten en zal meerdere jaren lopen. Elk jaar staat een ander thema centraal. In het eerste jaar, 2015, wordt er vooral campagne gevoerd om aandacht te vragen voor de talenten van mensen die niet goed horen én zien. Daarin zal het ‘elkaar ontmoeten’ zal daarbij de nadruk krijgen.


Betrokken organisaties
In de campagne werken tien organisaties samen:
Bartiméus, BBcoaching, GGMD en OTwee, Helen Keller Stichting, Kalorama, Kentalis, Koninklijke Visio, Oogvereniging en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB).





Oog en Oor voor Talent