Oproep aan Ahold: stel deelname aan FairFood Programma niet langer uit


DEN HAAG, 20150410 -- Ahold moet niet langer uitstellen om deel te nemen aan het Fair Food Programma dat een garantie biedt tegen structurele uitbuiting in de aanvoerketen van voedsel in de Verenigde Staten. Dit is de kern van een open brief die vandaag aan Ahold wordt voorgelegd door FNV, FairWork, Rural Sociology Group (WUR) en andere organisaties.

Het Fair Food Programma geeft een belangrijke stem aan werknemers in uitvoering en monitoring. Tegelijkertijd weet het de grootste retailers te binden aan hun verantwoordelijkheid voor de keten. In de VS hebben spelers als McDonalds, Burger King en ’s werelds grootste retailer Walmart zich inmiddels aan het programma verbonden. Zij betalen met een kleine, maar cruciale premie per gewicht mee aan het programma.

Daarmee komt eindelijk zicht op een nieuwe standaard in retailing die werkelijk iets kan betekenen in de aanpak van armoede, slechte omstandigheden en slavernij in deze ‘high risk’ sector die het ook in onze rijke landen is.

De open brief stelt zich op tegen argumenten die Ahold de laatste vijf jaar hanteert om niet mee te hoeven doen. Het is onvoldoende om op overheidscontroles te vertrouwen. Retailers hebben door hun enorme inkoopmacht een eigen verantwoordelijkheid voor hun aanvoerketen. Ahold stelt eerlijke marktprijzen te betalen, maar die zijn niet verifieerbaar. Ze zijn pas ‘eerlijk’ wanneer het de teler in staat stelt om een fatsoenlijk loon te betalen. Ahold is tevreden over de eigen bedrijfsnormen, maar wanneer er geen transparantie is over de bedrijven waar het van inkoopt kan dat niet gecontroleerd worden. Als laatste stelt Ahold in te kopen bij telers die deelnemen aan de FPP. Behalve dat ook dat niet controleerbaar is, lift het gratis mee als het hier zijn financiële verantwoordelijkheid niet neemt.

Ahold claimt in zijn Responsible Retailing Report 2014 dat het als een grote retailer zijn verantwoordelijkheid serieus neemt ten aanzien van al diegenen die beïnvloed worden door zijn activiteiten.

De ondertekenaars van de open brief roepen Ahold op die claim waar te maken en nu deel te gaan nemen aan het Fair Food Programma.

De open brief is vanaf vandaag beschikbaar om getekend te worden door andere organisaties en individuen, zie http://www.petitions24.com/

call_to_ahold_a_responsible_retailer_listens_to_its_workers





Fair Food for Ahold