Marathon Noord-Korea open voor buitenlanders


De Pyongyang marathon staat onder druk

PYONGYANG, Noord-Korea, 20150210 -- Op 12 april 2015 zal in Noord-Korea de Pyongyang Marathon gehouden worden, maar Noord-Korea houdt momenteel de grenzen gesloten uit angst voor Ebola. Desondanks biedt reisorganisatie Your Planet verschillende reizen aan rond de Pyongyang marathon, gepubliceerd via website jouwnoordkoreareis.nl. Leonieke Glasbergen, oprichter van reisorganisatie Your Planet: “Er is ons verzekerd door onze partner in Noord-Korea dat de grenzen in de aanloop naar de marathon weer open zullen gaan”.

Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van de Pyongyang marathon schuilt voor hardlopers vooral in de mysterieuze sfeer die Noord-Korea omringt. De drang om op plaatsen te komen die de meeste mensen zou afschrikken is marathonlopers niet vreemd.

Verschillende afstanden

Dit jaar mogen er voor de tweede maal ook buitenlandse amateurs meedoen aan de marathon. Lopers kunnen zich inschrijven voor de hele marathon, de halve of voor 10 km. De marathon start en eindigt in het Kim Il Sung stadion. Er is een parcours uitgezet van 10 km door Pyongyang. Afhankelijk van de gekozen afstand lopen deelnemers één of meerdere rondes.

Programma voor niet-lopers

Voor niet-lopers wordt in het Kim Il Sung stadion tijdens de marathon twee voetbalwedstrijden gespeeld, ter vermaak van de 50.000 toeschouwers. “Normaal gesproken is het uitgesloten dat westerse reizigers een voetbalwedstrijd kunnen meemaken”, zegt Glasbergen.

Runners World deelnemer aan Pyongyang marathon

Dennis Meinema, hoofdredacteur van Runners World, reist mee met jouwnoordkoreareis.nl en zal een halve marathon lopen. Journalisten worden normaliter geweerd uit het land. Meinema: “Hoeveel journalisten kunnen zeggen dat ze met eigen ogen hebben gezien wat daar gebeurt? Ik moet daarheen”. Dat er nu een uitzondering  wordt gemaakt is mogelijk te danken aan de doelstelling van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un om meer toeristen aan te trekken.

Air Koryo chartervlucht vanuit Shanghai

Reizigers van jouwnoordkoreareis.nl zullen van Shanghai naar Pyongyang reizen met een exclusieve chartervlucht, uitgevoerd door Air Koryo. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Cultureel programma

Jouwnoordkoreareis.nl heeft een vierdaagse en een zevendaagse reis gepland staan. Naast de marathon wacht deelnemers een cultureel programma in Noord-Korea. Zo staat er bijvoorbeeld een bezoek aan de Mansudae Art Studio en het Kimilsunglia en Kimjongilia bloemenfestival (geheel in het teken van bloemen die vernoemd zijn naar de leiders) op het programma. Er zal ook een uitstap zijn naar de DMZ (DeMilitarized Zone) - de grens met Zuid-Korea.

Geboortedag Kim Il Sung

Bij de zevendaagse reis blijven de deelnemers langer in Noord-Korea om de Geboortedag van Kim Il Sung, een belangrijke nationale feestdag, bij te wonen. Er worden op deze dag diverse feestelijkheden verwacht, waaronder een mass dance en groots vuurwerk. “Een feestdag biedt altijd gelegenheid om contact te maken met gewone Noord-Koreanen”, zegt Leonieke Glasbergen, die zelf regelmatig in Noord-Korea komt.  

Exclusieve boottocht

Ook staat er in deze reis een boottocht over de Taedongrivier naar de West Sea Barrage (de grote waterkering) bij havenstad Nampo op het programma. Glasbergen: “Als Noord-Korea specialist probeer je steeds weer nieuwe dingen voor elkaar te krijgen. Dat is wederom gelukt.”

Over Your Planet

Your Planet is middels website jouwnoordkoreareis.nl specialist in Nederland als het gaat om reizen naar Noord-Korea. Ieder jaar weet de reisorganisatie, die zeven jaar ervaring heeft in Noord-Korea,  toestemming te krijgen om nieuwe activiteiten mogelijk te maken en gebieden te ontsluiten. In 2013 was Your Planet de eerste reisorganisatie ter wereld die reizen van Rusland naar Noord-Korea per trein organiseerde, waarmee Your Planet een nieuwe grensovergang heeft geopend voor toerisme. In 2014 bracht de reisorganisatie eigen mountainbikes naar Pyongyang, waardoor het als enige in Nederland fietsreizen door Noord-Korea kan uitvoeren.

Meer informatie

Your Planet biedt reizen aan via haar website jouwnoordkoreareis.nl.