MuseumJeugdUniversiteit

MuseumJeugdUniversiteit

Wil jij slimmer zijn dan jouw juf of meester en wil je alles weten over uitvindingen rond 1900? Kom dan dit voorjaar naar de colleges van de MuseumJeugdUniversiteit in het Drents Museum. De MuseumJeugdUniversiteit is bedoeld voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De leuke, bijzondere en grappige lezingen duren ongeveer een uur en kinderen kunnen naar hartenlust vragen stellen. Want weet jij hoe een onderzeeboot werkt? En wil je graag weten waarom het leger zo dol is op uitvinders? Experts, waaronder Jaffe Vink (filosoof en publicist) en Harry de Bles (directeur marinemuseum), vertellen over deze en andere interessante onderwerpen tijdens de colleges.

Op 12 april, 26 april en 31 mei kunnen nieuwsgierige kids deelnemen aan leuke en interessante lezingen. Wil je weten waarom het leger zo dol is op uitvinders, hoe je kunt schrijven met licht of wat er te zien was op de Wereldtentoonstelling van 1900? Je kunt je voor €7,50 per lezing aanmelden bij boekingen@drentsmuseum.nl

PROGRAMMA

Waarom is het leger zo dol op uitvinders?

Zondag 12 april om 12.30 uur

Dirk Staat, publieksconservator Nationaal Militair Museum

Communiceren vanaf een afstand met elkaar is voor ons vanzelfsprekend. Dat was vroeger wel anders. In 1895 probeert Guglielmo Marconi al op jonge leeftijd signalen te verzenden. Het begint met een zender in de raamopening en een ontvanger op een heuveltje een paar honderd meter verderop. Al gauw is deze afstand groter geworden en wordt deze uitvinding door het leger overgenomen. Maar dit is niet de enige uitvinding waar het leger rond 1900 zijn voordeel mee doet. Wat kan het leger bijvoorbeeld met een fiets? En met een auto?

Hoe kun je schrijven met licht?

Zondag 26 april om 12.30 uur

Anne Knipping, kunsthistorica

Wist jij dat het nemen van de eerste foto’s wel twintig uur kon duren en dat bij het ontwikkelen hele giftige kwikdampen werden gebruikt? Begin 1800 doen twee Fransmannen een uitvinding die de wereld voor goed verandert: de fotografie. De ontwikkeling van de fotografie gaat snel, want binnen een tiental jaren kan iedereen met een druk op de knop zijn eigen foto maken. In dit college leer je van alles over de uitvinding en ontwikkeling van de fotografie.

Komt dat zien!

Welke uitvindingen waren te zien op de Wereldtentoonstelling in 1900?

Zondag 31 mei om 12.30 uur

Sophie van Steenderen, kunsthistorica

We gaan 115 jaar terug in de tijd! Samen bezoeken we de Wereldtentoonstelling in het jaar 1900. Met een heuse lopende band verplaatsen we ons over het tentoonstellingsterrein, terwijl we ons verbazen en verwonderen over de nieuwste snufjes en grandioze uitvindingen. We maken een virtuele reis met een luchtballon en worden zeeziek op een schip dat niet vaart. Komt dat zien, komt dat zien …

Voor wie kinderen van 8 – 12 jaar

Wanneer zondag 12 april, 26 april en 31 mei,

12.30 -13.30 uur

Waar GS-zaal

Kosten € 7,50 per lezing