Uitdagend filmconcert door ensemble De Wildacker


Eerste van drie filmconcerten 'Oog en Oor'

HILVARENBEEK, 20150323 -- Op 12 april is er in de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek een bijzonder concert. Muziekensemble de Wildacker uit Goirle speelt live muziek bij films van Sjef Potters en René Roeken. Componist Reinout Godschalk maakte voor elk van deze films een compositie. Als aanvulling op het concert speelt ensemble De Wildacker werken uit het eigen repertoire. Tijdens de 'Danse Macabre' is een door fotograaf Ad Karman gemaakte fotopresentatie te zien. Voorafgaand aan het concert wordt de 'Making of Oog en Oor' vertoond, gemaakt door videoclub TAS onder regie van René de Rooij. Het filmconcert wordt gepresenteerd door theatermaakster Pythia Winia.

Verfrissend repertoire
 
Ensemble Wildacker repeteerde onder leiding van dirigent Lex Bergink enkele maanden om de muziek onder de knie te krijgen. Lex: “'Oog en Oor' is een bijzonder project. Vooral door de samenwerking met andere disciplines. Het is een ander repertoire dan we normaal spelen en dat werkt erg motiverend en verfrissend. Het is een heel werk om muziek en film synchroon te krijgen, maar door het feit dat alle musici erg gedreven waren is dat goed gelukt.” Ook Wildacker-voorzitter Josine Oude Ophuis is erg enthousiast: “De muziek is zeker anders, maar ligt wel prettig in het gehoor. Vooral de ritmes zijn heel anders dan we gewend zijn en dat is wennen. Maar met oefenen en de aanwijzingen van de dirigent zit het er nu wel in. De films zelf zijn trouwens ook prachtig. Die zien we bij de uitvoering alleen niet, die worden achter onze rug vertoond.”
 
Benieuwd naar muziek
 
De film ‘Movements in Landscapes’ van Sjef Potters (videoclub TAS, Tilburg) is geïnspireerd op een krantenartikel over een bijzonder kunstproject in de Wilhelminapolder. Sjef: “Ik ben ongelooflijk benieuwd wat de componist met mijn beelden gedaan heeft.” René Roeken (videoclub ERSA, Roosendaal) maakte de film ‘Nature as Designer’, waarbij prachtige natuurtaferelen uit Amerikaanse nationale parken het decor vormen. “Ik hoop, dat de componist dezelfde emotie heeft ervaren bij de films als ik”, vindt René. Naast de films van Sjef Potters en Rene Roeken heeft fotograaf Ad Karman een bijzonder filmische fotopresentatie gemaakt op de ‘Danse Macabre’. Hij liet zich leiden door het thema, van de Middeleeuwse dans waarbij de mensen vaak buiten zinnen raakten om vervolgens in de kerk weer tot rust te komen.

Informatie

Het concert begint op zondag 12 april om 14:00 uur in de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek. 
Toegangsbewijzen à € 7,- zijn te verkrijgen via de website http://oogenoor.wordpress.com of op 19 april aan de zaal.

De andere ‘Oog en Oor’- filmconcerten zijn op 19 april in de RABO-zaal van Art4U in Veldhoven met het Blue Monday Orchestra en de ‘Grande Finale’ op 31 mei in de concertzaal van CKE in Eindhoven.Bij dit laatste concert spelen zowel het ensemble De Wildacker als het Blue Monday Orchestra, daarnaast is er een optreden van leerlingen van CKE met muziek en film en een muzikale verrassing.