In hoger beroep 9 jaar cel geeist voor poging moord op zwager in Gouda


13 april 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 9 jaar cel geeist tegen een inmiddels 45-jarige man uit Rotterdam. In de visie van het OM heeft hij zijn zwager op 8 mei 2013 in een buurthuis in Gouda neergeschoten. Hij raakte zwaar gewond.

Verdachte kocht op Rotterdam CS een vuurwapen, liet hem daar uitleggen hoe het wapen werkte en ging vervolgens met het doorgeladen wapen naar Gouda naar een buurthuis. Daar zat zijn zwager te kaarten. Verdachte liep zonder iets te zeggen naar binnen en schoot hem neer.

Het OM vindt dat in het dossier voldoende bewijs aanwezig is om te stellen dat verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld. De advocaat-generaal: "Verdachte leefde al langere tijd in onmin met zijn zwager. Daarom had hij een plan: de krenking die hij voelde moest eindigen en daarom moest
het slachtoffer dood. Voor de uitvoering van dat plan kocht hij een vuurwapen en ging hij op zoek naar het slachtoffer. Het plan ontstond niet pas in Gouda nu hij al in Rotterdam een wapen kocht. Naar het oordeel van het OM is dan ook geen sprake van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling maar
heeft hij zich kunnen beraden op zijn genomen besluit zodat hij de gelegenheid heeft gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven. Er is dan ook sprake van poging moord."

De advocaat-generaal vindt dat alleen een lange celstraf recht doet aan de ernst van het feit. "Verdachte heeft zijn zwager opgezocht. Toen deze in een druk bezet buurthuis bleek te zitten, heeft hem dat er niet van weerhouden zijn zwager neer te schieten. Door de burgers die hem wilden
aanhouden ook nog eens met het vuurwapen te bedreigen, heeft hij er blijk van gegeven slechts rekening te houden met zijn eigen gevoelens en het leven van anderen niet te respecteren."

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 9 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 10 jaar. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak naar verwachting over twee weken.

Deel dit op

*