Vrijheidscolleges over de `Four Freedoms' van Roosevelt

13 apr 20:00 - 13 apr 21:30

"If civilization is to survive, we must cultivate the science of human relationships - the ability of all peoples, of all kinds, to live together, in the same world at peace." Franklin Delano Roosevelt, State of the Union, 1941 Toen president Roosevelt in 1941 het volk toesprak in de jaarlijkse State of the Union formuleerde hij vier vrijheden die nog steeds actueel zijn: vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie. Deze vrijheden zijn steeds doorgegeven in (inter)nationale wetten en verdragen en zijn bepalend voor hoe mensen met elkaar omgaan. In aanloop naar het Bevrijdingsfestival besteedt ProDemos samen met De Haagse Hogeschool in vier Haagse Vrijheidscolleges aandacht aan deze vier vrijheden.

Ad van Liempt

13 april: Vrijheid van meningsuiting - Ad van Liempt

Inleiding door Leonard Geluk, oud-politicus en voorzitter van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool.

Officiele opening van de Vrijheidscolleges door Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, waarin hij ingaat op het belang van het vieren van vrijheid voor Den Haag, stad van Vrede en Recht.

Journalist Ad van Liempt (1949) werkte voor krant en tv en is sinds 2006 bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog ("Kopgeld"). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verschijnt van zijn hand `Aan de Maliebaan' - een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Liempt werd onderscheiden met de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

sheila

20 april: Vrijwaring van gebrek - Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing (1968) is journalist en bekend als de vlijmscherpe columniste op pagina 2 van de Volkskrant. Ze presenteert `Met het oog op morgen' op de radio en in verkiezingstijd schuift ze aan bij De Wereld Draait Door. In april 2010 kwam het boek `De kiezer heeft altijd gelijk uit', wat ze samen schreef met Hans Wansink. In 2013 won Sheila Sitalsing de Heldringprijs voor de beste Nederlandse columnist. De jury prees Sitalsing om haar degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en de afwezigheid van enig cynisme.

Ton

28 april: Vrijwaring van angst - Ton Koene

Ton Koene (1963) is fotograaf van `gewone mensen in ongewone omstandigheden'. Koene volgde humanitaire ontwikkelingsstudies in Oxford en leerde zichzelf fotograferen. Hij werkte zestien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen als landencooerdinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Sudan en Afghanistan. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek. Zijn reportages varieren van indringende humanitaire onderwerpen tot spannende reportages voor kinderen. Hij publiceert in tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland. Voor zijn werk in Afghanistan/Pakistan won hij een prijs in competities van de Zilveren Camera award (2011) en World Press (2013).

Petra

5 mei: Vrijheid van religie - Petra Stienen

Petra Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Cairo en Damascus. Thans is ze publiciste en zelfstandig adviseur. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft een column in Opzij en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma's. In februari 2015 verscheen haar derde boek "Terug naar de Donderberg. Andere verhalen uit Limburg."

Laat je inspireren door de Haagse Vrijheidscolleges en we hopen je te mogen verwelkomen op deze dagen.

Praktische informatie:

De Haagse Vrijheidscolleges vinden plaats op:

* 13, 20, 28 april & 5 mei 2015

Locatie en tijd van de eerste drie colleges:

* 20:00 - 21:30 uur

* De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN Den Haag

* Toegang is gratis

* Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel zeer gewaardeerd. Dat kan via aanmelden@prodemos.nl (vermeld uw voor- en achternaam).

* Het laatste Vrijheidscollege op 5 mei vindt plaats op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld. Daarvoor kunt u zich niet van tevoren aanmelden, maar wel ter plaatse.

Meer informatie op: www.vrijheidscolleges.nl